Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zadlženosť Slovákov sa zvyšuje, podľa expertov je to riziko
Zdielať na

Zadlženosť Slovákov sa zvyšuje, podľa expertov je to riziko

BRATISLAVA / Zadlženosť Slovákov sa až priveľmi zvyšuje a podľa expertov to predstavuje veľké riziko. Úroky v bankách sú síce teraz viac než výhodné, ale Národná banka varuje.

"Zvyšovanie reálnych miezd, pokles nezamestnanosti, priaznivý vývoj tržieb v podnikovom sektore," opisuje situáciu na Slovensku výkonný riaditeľ dohľadu nad finančným trhom Vladimír Dvořáček.

Slovenské domácnosti

Riziká v externom prostredí sú ako ekonomické, tak aj geopolitické. Sme otvorená ekonomika, preto treba byť na pozore. "Ak sa spomalí svetová ekonomika, skôr či neskôr sa to prejaví aj na domácej ekonomike," povedal riaditeľ odboru politiky obozretnosti na makroúrovni Marek Ličák.

Národná banka Slovenska hlási, že zadlženosť ľudí stúpa. "Domácnosti na Slovensku sú zadlženejšie ako tie zo strednej či východnej Európy," hovorí Dvořáček.

Najmä mladí

Môžu za to najmä nízke úroky a väčšia istota práce, ale aj pláce. Požičiavajú si najmä mladí. "U nás vidíme silnú koncentráciu 16 až 34-ročných," povedal Ličák.

Nízke úroky tu nemusia byť donekonečna. A keď sa to skombinuje s poklesom ekonomiky a prepúšťaním ako v roku  2009, čo sa za také 20-ročné obdobie hypotéky môže reálne zopakovať, môže z toho vzniknúť problém.

Preverovanie klientov

Požičať si napríklad na drahú dovolenku, ktorá trvá dva týždne, ale spláca sa rok, môže zabolieť. "Vždy by si mal brať úver na to, aby tú vec používal aspoň kým splatí úver," hovorí analytik Pavel Škriniar.

Národná banka sa spolu s komerčnými chystá ešte prehĺbiť aj preverovanie klientov, teda nie len ich príjem, ale napríklad aj výdavky.

Téme sa venuje redaktor Richard Juriš:

Najčítanejšie správy