Skoro jasno
12°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Grécky parlament schválil automatické výdajové škrty v rozpočte
Zdielať na

Grécky parlament schválil automatické výdajové škrty v rozpočte

ATÉNY / Grécky parlament schválil balík reformných zákonov, ktoré sú podmienkou pre čerpanie ďalších miliárd eur zo záchranného programu. Súčasťou odsúhlasených opatrení je aj korekčný mechanizmus, ktorý v prípade nedodržania plánovaných prebytkových rozpočtov automaticky vykoná výdajové škrty.

Poslanci zdvihli ruku okrem iného pre zvýšenie daní, ďalšie úsporné opatrenia a tiež pre vznik obrieho privatizačného fondu, ktorý podľa agentúry AP bude spravovať takmer všetok štátny majetok.

Vláda premiéra Alexisa Tsiprasa má v 300-člennom parlamente väčšinu v podobe 153 hlasov. Proti reformám hlasoval len jeden poslanec Tsiprasovej ľavicovej strany Syriza, respektíve nepodporil vznik investičného fondu a korekčného mechanizmu.

Štátny bankrot

Grécko musí pre získanie ďalších miliárd eur zo záchranného programu preukázať, že úspešne plní podmienky úverového programu. Minister financií Euklidis Tsakalotos v minulých týždňoch upozornil, že pokiaľ nebude zhoda do mája, hrozí Grécku štátny bankrot. Do júla totiž nebude mať dostatok peňazí na ďalšiu splátku dlhu.

Atény by vďaka reformám a zahraničnej pomoci mali v roku 2018 dosiahnuť primárny prebytok 3,5 percenta hrubého domáceho produktu. Medzinárodný menový fond sa ale domnieva, že to bez zmien v otázke zadĺženia nie je možné. Väčšina krajín eurozóny na čele s Nemeckom síce o zmiernení dlhu Grécka zatiaľ počuť ani nechcela, ale Atény dúfajú, že úspešné presadzovanie reforiem cestu k vymazaniu časti dlhu otvorí.

Aj Robert Fico zdôraznil, že Slovensko nepodporí odpis gréckeho dlhu. Pozrite si archívnu reportáž:

Zdielať na

Najčítanejšie správy