Skoro jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Kofola kúpila značku Vineu, o ktorú stále prebieha súd
Zdielať na
Ekonomika

Kofola kúpila značku Vineu, o ktorú stále prebieha súd

Zdroj: El Gran Dee

O platnosť ochrannej známky v súčasnosti prebieha súdny spor medzi Vitisom a konkurenčným výrobcom Víno Nitra.

Výrobca nealkoholických nápojov Kofola začne ešte v tomto roku s výrobou tradičného hroznového nápoja Vinea. Spoločnosť získala značku koncom januára od firmy Vitis Pezinok, informoval dnes generálny riaditeľ Kofoly Marián Šefčovič.

O platnosť ochrannej známky však v súčasnosti prebieha súdny spor medzi Vitisom a konkurenčným výrobcom Víno Nitra.

"Na základe našich poznatkov trhu nealko nápojov vidíme v značke Vinea veľký potenciál," uviedol Šefčovič. Hroznový nápoj bude aj po zmene majiteľa značky vyrábať Vitis, Kofola ho bude distribuovať. Do jesene by sa však mala výroba podľa Šefčoviča presunúť z Pezinka do Rajeckej Lesnej, kde má Kofola svoj vlastný závod.

Ročná produkcia Viney, ktorá sa vyrába od roku 1974, predstavuje 120.000 hektolitrov. "Dôvodom predaja sú strategické zámery spoločnosti Vitis Pezinok," povedal šéf Vitisu Dušan Hecht.

V spore o značku sa spoločnosť Víno Nitra usiluje, aby Najvyšší súd určil, že ochranná známka Vinea zanikla ešte v roku 1991. Ak by súd súhlasil s návrhom firmy Víno Nitra, možno by mohla vyrábať nápoj tiež pod značkou Vinea. Podľa posledného verdiktu Najvyššieho súdu spred roka mohol ochrannú známku používať Vitis. Proti tomuto verdiktu obe strany podali dovolanie a súd by mal dnes rozhodnúť, či ich námietky zamietne, alebo prikáže prípad ďalej riešiť.

Majiteľom ochranných známok Vinea však bol podľa registra Úradu priemyselného vlastníctva Vitis Pezinok. Značka bola po prvý raz zaregistrovaná v 70. rokoch minulého storočia štátnym podnikom Vinárske závody. Neskôr po rozdelení podniku na viacero firiem po páde komunizmu prešla známka na právneho predchodcu Vitisu Pezinok Malokarpatský vinársky podnik.

S podobnými spormi má skúsenosti aj Kofola, ktorá v minulosti čelila snahe niekoľkých firiem o vymazanie značky Kofola pre údajné zovšeobecnenie ochrannej známky. Súdy však podľa spoločnosti potvrdili jej právo na značku.

Kofola patrí k najväčším výrobcom nealkoholických nápojov v strednej Európe. Celkové tržby skupiny vlani vzrástli o viac ako 15 percent na 4,55 miliardy českých korún (5,87 miliardy Sk). Na Slovensku firma zvýšila obrat zhruba o štvrtinu na 1,62 miliardy korún.

V tomto roku plánuje spoločnosť na Slovensku investovať do rozšírenia kapacít 340 miliónov korún. Celkové investície výrobcu nápojov v krajine dosiahli do konca minulého roka 770 miliónov Sk. Kofola zamestnáva na Slovensku 316 pracovníkov, v celej strednej Európe má takmer 1400 zamestnancov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy