Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovenskej ekonomike sa darí. Nezamestnanosť opäť klesla
Zdielať na

Slovenskej ekonomike sa darí. Nezamestnanosť opäť klesla

BRATISLAVA / V druhom štvrťroku 2018 v porovnaní s rovnakým kvartálom minulého roka nezamestnanosť na Slovensku klesla a zamestnanosť sa zvýšila. V piatok to potvrdil Štatistický úrad.

Na štatistickom úrade človek dostane hromadu údajov. V globále sa v prvom štvrťroku slovenskej ekonomike darilo, a to má vplyv na rôzne faktory, ktoré s tým súvisia. Či už sa jedná o zamestnanosť, nezamestnanosť alebo platy.

V prvom polroku 2018 dosiahla priemerná nominálna mesačná mzda zamestnanca v hospodárstve 980 eur. Medziročne sa zvýšila o takmer 6 a pol percenta. "Pozitívny vývoj slovenskej ekonomiky pretrvával aj v druhom štvrťroku. Rast sme zaznamenali nie len v hrubom domácom produkte, ale aj v zamestnanosti, mzdách, v oblasti investícií, ako aj v bytovej výstavbe. Nezamestnanosť naďalej klesala, čo je pozitívny jav," uviedol František Bernadič, podpredseda Štatistického úradu Slovenskej republiky. 

Ľudí z toho všetkého zrejme najviac zaujímajú platy. štatistici vyrátali, že priemerná nominálna mesačná mzda zamestnanca v našom hospodárstve dosiahla 1004 eur, a v porovnaní s druhým kvartálom minulého roka je to zvýšenie o takmer 6 a pol percenta. Najlukratívnejším odvetvím bolo finančníctvo a poisťovníctvo s priemerným platom 1991 eur, na opačnom konci boli zamestnanci v ubytovacích a stravovacích službách s priemerom 567 eur. "V súčasnosti zaznamenávame na pracovnom trhu zvýšený dopyt po pracovných silách, a to vytvára potom tlak na rast miezd," informoval Ivan Chrappa, odbor štatistiky práce a vzdelávania ŠÚ SR. 

Mnohých ľudí zaujíma aj téma bývania. V prvom polroku na Slovensku dokončili 8 300 bytov a ďalších takmer 9 300 rozostavali. "Je vidno, že bytová výstavba naozaj rezonuje v Bratislave a samozrejme v krajských mestách," povedala Libuša Kolesárová, sekcia podnikových štatistík ŠÚ SR. Pre Slovensko sú typické veľmi veľké regionálne rozdiely medzi Bratislavou, či západom republiky a východom a tie rozdiely sa znižujú naozaj veľmi pomaly.  

" Tie rozdiely sú tak veľké, že nie je možné očakávať, že v dohľadnej dobe by sa nejakým spôsobom vynulovali. Avšak zvyšuje sa aj dostupnosť pracovných príležitostí v regiónoch, ktoré už dlhodobo trpia vyššou nezamestnanosťou," dodal Ivan Chrappa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy