Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Štát porušuje vlastný zákon. Jeho zamestnanci zarábajú menej, ako je minimálna mzda
Zdielať na

Štát porušuje vlastný zákon. Jeho zamestnanci zarábajú menej, ako je minimálna mzda

BRATISLAVA / Ekonomike sa darí a preto by sa ľudia mali mať lepšie. Túto vetu sme už počuli nespočetne veľakrát - najmä keď sa hovorí o zvyšovaní minimálnej mzdy. O čom sa už však s takou pompou nerozpráva je fakt, že štát, ktorý minimálnu mzdu určuje, sám porušuje vlastný zákon.

Štátni zamestnanci a zamestnanci vo verejnom záujme zarábajú podstatne menej. V osobitnej stupnici platových taríf výskumných a vývojových zamestnancov a zdravotníkov, začínajúci zamestnanci by mali podľa tabuľkových platov z nariadenia vlády z roku 2016 zarobiť iba 248 eur mesačne.

Vláda chce teda zamestnancom polepšiť, no na tých svojich pravidelne zabúda. Návrh nových platových tabuliek, ktoré by už boli v súlade s výškou minimálnej mzdy, sa odkladá už po siedmykrát. Posledný termín vypršal 31. marca. "Vláda má navrhnúť nám, ako zastaviť 5 ročnú deformáciu tabuliek, kde zamestnanci verejnej správy zarábajú až po 8 triedu menej, ako je minimálna mzda. Ak sa nedohodneme, budeme zvažovať ďalšie kroky. Vylúčený nie je ani štrajk," vyjadril sa Jozef Kollár, prezident KOZ SR.

Tento problém sa odhadom týka až 28 tisíc ľudí, ktorí pracujú vo verejnej správe, od kuchárok v školských jedálňach, cez školníkov, ekonomických zamestnancov na úradoch, až po zdravotníckych zamestnancov v našich nemocniciach, ktorých je tak žalostne málo.

Momentálne je to ošetrené tak, že rozdiel medzi tabuľkovým platom, ktorý vypláca štát a minimálnou mzdou by mala dorovnať inštitúcia, v ktorej pracujú - teda škola, úrad, či nemocnica. "Nesplnenie tohto záväzku z kolektívnej zmluvy je do istej miery aj taký výsmech vlády práve týmto zamestnancom, niekoľko desiatok tisíc, sa im dopláca do minimálnej mzdy," Monika Uhlerová, viceprezidentka KOZ.

Na kritiku odborov už minulý týždeň reagoval nový premiér Peter Pellegrini. Situáciu sa snažil upokojiť tým, že tabuľky, podľa ktorých sa ani niektorí zamestnanci s viac ako 30 ročnou praxou nedostali na hranicu minimálnej mzdy, už čoskoro definitívne skončia. "Je to z môjho pohľadu naozaj otázka niekoľkých dní a my ten návrh konfederácii predložíme tak, ako sme sa zaviazali v kolektívnej zmluve," povedala Uhlerová.

Zdá sa, že svoj záväzok vláda splnila.  V pondelok podľa vyjadrenia hovorkyne úradu vlády odovzdali Konfederácii návrh zmien a už tento týždeň sa chystajú rokovania. "Prezident KOZ dnes obdržal návrh zmeny systému odmeňovania zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme ako východisko pre ďalšie rokovania, ktoré budú už tento týždeň," povedala Tatiana Kmecová z tlačového odboru Úradu vlády. 

Podrobnosti k úpravám zatiaľ neprezradil ani Úrad vlády, ani Konfederácia odborových zväzov. Jasnejšie budeme mať teda až v priebehu týždňa. "KOZ sa bude teraz týmto návrhom zaoberať a oboznámime s tým naše členské odborové zväzy, ktoré zastupujú zamestnancov, ktorých sa tieto zmeny týkajú," vyjadrila sa Martina Némethová, hovorkyňa KOZ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy