Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prečo sa Slovensku nedarí zamestnať viac ako 80 tisíc ľudí
Zdielať na

Prečo sa Slovensku nedarí zamestnať viac ako 80 tisíc ľudí

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Slovensku sa nedarí umiestniť na trhu práce ťažko zamestnateľných a úspešní nie sme ani pri zamestnávaní cudzincov. Firmy preto musia odmietať zákazky. A hoci má Slovensko najnižšiu nezamestnanosť v histórii, stále zaostávame za susednými krajinami. Spoločnosti ešte stále ponúkajú viac ako 80-tisíc pracovných miest, ktoré u nás nevieme obsadiť.

Podľa eurostatu dosahuje Európska únia za júl najlepšie čísla nezamestnanosti od krízového roku 2008. Najväčší frajeri sú Česi, ale v tesnom závese idú aj Maďari či Poliaci, ktorí skončili v rámci V4 všetci prvej päťke. My až 19-ty. Na Slovensku je pritom približne 80 tisíc voľných miest.

Na poslednom stretnutí tripartity premiér vyhlásil, že sa bude pracovať so všetkými ťažko zamestnateľnými: "Budeme musieť vymyslieť aj nejaký motivačný systém pre firmy, ktoré budú zamestnávať aj našich rómskych spoluobčanov," povedal premiér Peter Pellegrini.

Takých vyhlásení však už bolo. Naši predstavitelia nevedia okrem vlastných ľudí šikovne zamestnávať ani cudzích. To, že ich potrebujeme je jasné od roku 2015. Oproti ostatným krajinám a aj napriek zjednodušenému procesu, trvá ich zamestnávanie dlho.

Mário Lelovský, prezident RÚZ hovorí: "Viaceré rezorty na to nie sú pripravené,či už je to ministerstvo zahraničných vecí alebo vnútra."

Okrem toho ich aj zamestnávame najmenej v rámci okolitých krajín. Aj preto premiér zamestnávateľom sľúbil, že to pôjde jednoduchšie a pracovné skupiny sa majú stretnúť do troch týždňov opäť. Či sa aspoň v zamestnávaní cudzincov dokážeme nakopnúť, ukážu už najbližšie mesiace. Zamestnávatelia sú ready.

Alexej Beljajev, predseda APZ dodáva: "Rozhodne pripravíme ďalšie veci na to, aby to bolo čo najefektívnejšie."

Cudzinci pomôžu ale len firmám a ekonomike, nie slovenskej nezamestnanosti. V číslach nezamestnanosti tak budeme naďalej v únii slušne zaostávať za kamošmi z V4-ky, ako aj za väčšinou ostatných krajín. A to aj napriek dobrému ekonomickému rastu.

Leto prinieslo zastavenie rekordného klesania nezamestnanosti:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy