Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Dušan Borženský ostáva za mrežami. O jeho sne o slobode bude opäť rozhodovať súd
Zdielať na

Dušan Borženský ostáva za mrežami. O jeho sne o slobode bude opäť rozhodovať súd

KOŠICE / Bývalý boss košického podsvetia Dušan Borženský zostáva za mrežami. Na neverejnom zasadnutí o tom v pondelok rozhodol Krajský súd v Košiciach. Ten zrušil uznesenie prvostupňového súdu, ktorý ho prepustil z väzenia ešte v júli. Prokurátor sa ale odvolal, a tak sa prípadom zaoberal odvolací súd.

"Krajský súd v Košiciach v trestnej veci odsúdeného Dušana Borženského pre trestný čin vraždy a iné, rozhodol o sťažnosti prokurátora proti uzneseniu Okresného súdu Košice II o jeho podmienečnom prepustení z výkonu trestu odňatia slobody tak, že zrušil napadnuté uznesenie a okresnému súdu uložil, aby vo veci znovu konal a rozhodol," povedala hovorkyňa súdov v Košiciach Anna Pančurová. 

Dôvodom malo byť nedostatočné vysporiadanie sa so všetkými okolnosťami, ktoré sú dôležité pri rozhodovaní. Proti uzneseniu krajského súdu už nie je prípustný žiadny opravný prostriedok. Obrovskú radosť z júlového prepustenia tak opäť vystriedala neistota. "Borža" si na nové rozhodnutie bude musieť počkať vo väzení v Šaci. Na slobode plánuje viesť riadny život a chce sa zamestnať v zahraničí.

O mužovi, ktorého odsúdili za tri mafiánske vraždy a odsedel si vo väzení takmer 18 rokov tak bude musieť senát Okresného súdu rozhodnúť opäť.

O prepustenie na slobodu bojoval aj v máji, krátko pred rozhodnutím senátu si to ale rozmyslel a na poslednú chvíľu svoju žiadosť stiahol. O pár dní si podal ďalšiu, elektronický systém prípad pridelil rovnakému senátu. Bývalý boss podsvetia sľubuje, že na slobode bude viesť riadny život. "Rozhodne plánujem žiť plnohodnotne a čestne, už viac sa nechcem zaoberať žiadnou kriminálnou činnosťou, alebo aby som padol do nejakých komunít ľudí, ktorí sa zaoberajú takýmito vecami. Celá moja minulosť bola vlastne mnou odsúdená," uviedol vtedy Borženský. 

Podľa hodnotenia väznice Borženský spĺňa podmienky na prepustenie iba čiastočne. Nemá disciplinárne tresty a nazbieral osem pochvál. Senát do konania pribral znalca z odboru psychiatria, ktorý vypracoval znalecký posudok či existuje riziko recidívy. Závery posudku budú zrejme rozhodujúce pri rozhodovaní súdu. "Chcem sa venovať len mojej dcére, byť jej oporou, to je pre mňa dôležité, lebo celý život rastie bezo mňa, ona ma pozná len z návštev," uviedol Borženský. 

Borženský si v Šaci odpykáva 23-ročný trest, a to za vraždy Karola Kolárika, Jána Kromku a Fadila Pasjača. Za mrežami je už takmer 18 rokov. Ak by si mal napokon odpykať celý trest, na slobodu by sa dostal až v roku 2023.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy