Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Slováci stále nedostatočne šetria. Hospodáriť s peniazmi učia už aj deti
Zdielať na

Slováci stále nedostatočne šetria. Hospodáriť s peniazmi učia už aj deti

BRATISLAVA / Finančná gramotnosť je na Slovensku stále pomerne nízka. A údajne vôbec nezáleží na tom, aký máte stupeň vzdelania. Pracovať s peniazmi sa totiž učíme celý život. A vraj, čím skôr začneme, tým lepšie. Na Slovensku si začali šetriť už aj deti takmer od útleho veku.

Prvý kontakt s peniazmi majú už väčšinou predškoláci. "Dobré je pri deťoch začať vysvetlením akú hodnotu majú peniaze, možno začať dávať vreckové," povedala Erika Süčová, finančná analytička Broker Consulting. Na základnej škole sa totiž bez peňazí nezaobídu, preto sa musia naučiť čím skôr hospodáriť. 

"Na tom prvom stupni majú v priemere 14 eur, na druhom 11-15 rokov, tam majú 27 eur mesačne," pokračovala Lenka Buchláková, ekonomická analytička SLSP. Zaujímavé je, že aj v tomto mladom veku sú na tom lepšie chlapci ako dievčatá. Žeby sa už tu začínali robiť rozdiely medzi pohlaviami?  Pravdepodobne ale zrejme viac brigádujú, alebo si vedia viac našetriť. 

Kým deti do 10 rokov uprednostňujú od rodičov hotovosť, ktorá zvyčajne putuje do prasiatka alebo na maškrty, tí starší v tom začínajú mať trochu jasnejšie. "Nie je to veľmi praktické a dá sa to využiť v online svete o dosť lepšie si myslím," povedal mladý sporiteľ Adam. Keďže smartfóny sú odmalička nutnou výbavou každého školáka, peniaze automaticky spájajú s mobilmi a internetom. Niektorí si zároveň, vďaka nemu, vedia zarobiť už v detstve nemalé peniaze. 

Aj deti si totiž začínajú uvedomovať, že ak chcú mať viac, musia sa viac snažiť. "Za prácu väčšinou nedostávam, lebo sa to berie ako výpomoc," povedal Samuel, školák. "Ja si privyrábam hraním počítačových hier profesionálne účasťou na turnajoch," dodal Adam. Život s peniazmi považujú deti za jednoduchší a možno aj preto majú štyria z piatich stredoškolákov účet v banke. Najviac návykov ako sa starať o peniaze si však aj tak prinesieme do života z rodiny. "Pri finančnej gramotnosti neplatí priama úmera, že ten, kto má vyššie vzdelanie, je aj finančne gramotný," poznamenala na záver Süčová. 

Slovensko plánuje dať peniaze na ďalších študentov, pozrite sa prečo: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy