Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Janovčania majú strach. Po zrútení mosta ich čakajú obrovské problémy
Zdielať na

Janovčania majú strach. Po zrútení mosta ich čakajú obrovské problémy

JANOV / Janovčania sa po tragickom zrútení hlavného dopravného spojenia obávajú chaosu, ktorý zrejme nastane po skončení prázdnin. Pád železobetónového mostu Morandi bude pre 600 tisícový najrušnejší prístav v krajine obrovským problémom. Janov spolu s Turínom a Milánom totiž tvorí dôležitý obchodný trojuholník.

Momentálne zostáva tým najpálčivejším problémom - zodpovednosť. Kto ponesie následky za zrútenie kolosu, ktorý pochoval podľa najaktuálnejšej bilancie 38 ľudí. Podľa janovského prokurátora by sa v sutinách mohlo nachádzať ešte desať až 20 obetí. Záchranári a hasiči sa zatiaľ nedostali ku všetkým zavaleným autám, nepredpokladajú ale, že by v troskách ešte našli niekoho živého. V stredu museli evakuovať 311 rodín, ktoré žili v blízkosti mosta.  "Prišli sme spolu s hasičmi, aby sme si odniesli veci. Zatiaľ budeme v hoteli," povedala obyvateľka Francesca Bacci.  

Vo štvrtok taliansky premiér Giuseppe Conte vyhlásil v regióne Ligúria na žiadosť miestnej správy vyhlásil výnimočný stav na jeden rok. Pochovávanie obetí je v Janove naplánované na sobotu. Úrady pre ne pripravujú štátny pohreb, na ktorom sa zúčastní aj taliansky prezident. 

Už nie je tajomstvom, že most nebol v dobrom stave. Podľa šéfa vládnuceho Hnutia 5 hviezd Luigi di Maio sa most nezrútil nešťastnou náhodou, ale preto, že bola zanedbaná jeho údržba. "Vždy, keď platíme za diaľnice predpokladáme, že peniaze budú použité na údržbu ciest a mostov. Ale zdá sa, že prevádzkovateľ peniaze použil inak," vyjadril sa vicepremiér Luigi Di Maio. 

O most sa stará spoločnosť Autostrade per Italia. Miestni obyvatelia tvrdia, že v 80. rokoch z diaľnice padali kusy betónu a nikto to neriešil. Zodpovednosť ponesie vinník, ktorého určí vyšetrovanie. Prokuratúra ho chce obviniť z viacnásobného usmrtenia z nedbanlivosti, zavinenia katastrofy a z ohrozenia bezpečnosti dopravy. Talianska vláda chce prevádzkovateľovi odobrať licenciu. Ak most padne, firme hrozí pokuta až 150 miliónov eur. Momentálne budú vyšetrovatelia skúmať zábery z bezpečnostých kamier v okolí, aby zistili, čo mohlo pád spôsobiť.

Nielen na most v Janove, ale aj na tie slovenské sme sa pozreli spolu s expertami: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy