Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Po zrútení mosta v Taliansku hrozí firme pokuta 150 miliónov eur
Zdielať na

Po zrútení mosta v Taliansku hrozí firme pokuta 150 miliónov eur

JANOV / ​Pre utorkový pád časti Morandiho mosta v Janove vo štvrtok taliansky premiér Giuseppe Conte vyhlásil v regióne Ligúria na žiadosť miestnej správy 12-mesačný výnimočný stav. Na tlačovej konferencii po mimoriadnej schôdzi s ministrami tiež oznámil, že úrady nebudú čakať až na ukončenie trestného vyšetrovania a čoskoro rozhodnú, či správca diaľničného úseku príde o licenciu. Firma sa obhajuje, že svoje záväzky dodržiavala.

"Začneme proces vedúci k zrušeniu koncesie firme Autostrade (per l'Italia)Nemôžeme čakať na justíciu," povedal premiér Giuseppe Conte. Po odobratí licencie už vo štvrtok volal taliansky minister dopravy Danilo Toninelli. Autostrade per l'Italia vraj nedodržala svoje záväzky zo zmluvy o prevádzkovaní Morandiho mosta. Toninelli tiež hovoril o pokute, ktorá by mohla dosiahnuť až 150 miliónov eur.

Správca diaľnice reagoval vyhlásením, podľa ktorého monitorovanie viaduktu v Janove a jeho údržba zodpovedali "najlepším medzinárodným štandardom". "Autostrade per l'Italia pevne verí, že bude schopná dokázať, že vždy riadne spĺňala povinnosti vyplývajúce z pozície koncesionára," uviedla spoločnosť, ktorá spravuje približne polovicu 6 000 kilometrov talianskych diaľnic.

Podľa firmy v tejto chvíli nemožno priniesť akékoľvek dôveryhodné vysvetlenie príčin pádu časti viaduktu. Premiér Conte uviedol, že takáto tragédia je "neprijateľná v modernej spoločnosti", a sľúbil, že vláda urobí všetko pre to, aby sa podobná udalosť neopakovala. Vláda bude podľa neho pri udeľovaní nových koncesií stanovovať správcom diaľnic "oveľa prísnejšie" podmienky.

Celkové odškodné 20 miliárd

Denník Corriere Della Sera vysvetľuje, že odňatie patričnej ​​licencie firme Autostrade per l'Italia síce je pri "závažnom neplnení" zmluvných záväzkov možné, štát by to však vyšlo draho. Koncesionárska zmluva totiž uvádza, že štátny správca ciest ANAS by musel pri jej zrušení súkromnému správcovi nahradiť zisky za obdobie až do pôvodného konca platnosti zmluvy.

Ten je v tomto prípade v roku 2042 a podľa Corriere Della Sera by sa celkové odškodné pre Autostrade per l'Italia pohybovalo okolo 20 miliárd eur. "Možno preto zdroje vo vláde avizujú, že pravdepodobnejšou cestou je udelenie pokuty," napísal taliansky denník.

Okrem výnimočného stavu ohlásil taliansky premiér tiež deň štátneho smútku, ktorý "bude korešpondovať s dňom pohrebných obradov pre zosnulých". Predseda vlády potvrdil, že úrady v tejto chvíli evidujú 39 obetí a 16 zranených, z ktorých deväť zostáva vo vážnom stave.

Hrozba záplav

Talianska vláda tiež vyčlenila na počiatočné operácie na mieste pádu mosta päť miliónov eur z národného krízového fondu. Predseda vlády Conte vyzval k rýchlemu odstráneniu trosiek mosta z koryta rieky Polcevera, aby sa predišlo hrozbe záplav.

Autostrade per l'Italia vo svojom vyhlásení tiež uviedla, že "horlivo" pracuje na projekte rekonštrukcie viaduktu, "ktorý by bol skompletizovaný za päť mesiacov od úplného uvoľnenia oblasti". Starosta Janova Marco Bussi pritom naznačil, že zostávajúce segmenty Morandiho mosta strhnú.

Medzi obeťami sú najmenej tri deti: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy