Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Týranie zvierat budeme od septembra posudzovať prísnejšie
Zdielať na

Týranie zvierat budeme od septembra posudzovať prísnejšie

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Má osobitný význam a hodnotu ako živý tvor, ktorý je schopný vnímať vlastnými zmyslami. Od septembra sa touto vetou mení postavenie zvierat v našej legislatíve. Po dlhých rokoch tak zviera nebude podľa zákona iba vecou.

Na nedostatky v našej legislatíve, ktorá považovala živé zviera len za vec, upozorňovali ľudia a odborná verejnosť už dlhé roky. Pokusov o zmenu bolo veľa, ale nové návrhy napokon vždy zapadli prachom. Na jar konečne poslanci schválili novely zákonov, ktoré povýšili zvieratá z vecí na živé tvory.

Advokátka Denisa Dulaková Jakúbeková upresňuje: "Predmetom občianskoprávnych vzťahov už nebudú len veci a práva alebo majetkové hodnoty, ale aj živé zvieratá. Okrem toho ten istý občiansky zákonník doplnil nový odsek, ktorý hovorí o tom, že živé zviera má osobitný význam a hodnotu ako živý tvor, ktorý je schopný vnímať vlastnými zmyslami."

Okrem občianskeho zákonníka sa novelizoval aj zákon o veterinárnej starostlivosti. Ten bol pri každej snahe doteraz zatváraný do zásuvky, ale aktuálnymi zmenami prispeje k významnejšej ochrane zvierat pred týraním.

Riaditeľ Slovenskej veterinárnej a potravinovej komory Jozef Bíreš hovorí: "Tento zákon prináša to, že sú presne vyprecizované paragrafy a odseky, čo je týranie zvierat vo vzťahu k držaniu, ustajneniu, kŕmeniu, napájaniu, zaobchádzaniu."

Náš trestný zákon pritom už niekoľko rokov pozná pojem týranie zvierat. Lenže tým, že boli zvieratá doteraz len veci a posudzovanie týrania nemalo jasne stanovené kritériá, bolo potrestaných len minimum páchateľov.

Hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Zuzana Drobová dodáva: "Za trestný čin týrania zvierat bolo v roku 2017 odsúdených 9 osôb, z toho 7 podmienečne, a v prvom polroku 2018 boli odsúdené štyri osoby, z toho traja na podmienku."

Od roku 2010 bolo celkovo odsúdených na Slovensku za týranie zvierat 42 osôb, z toho išli do väzenia len dvaja. Zvyčajne dostanú páchatelia podmienku, peňažný alebo iný trest. Pod väčším drobnohľadom budú od septembra aj cirkusy a množitelia psov.

Jozef Bíreš hovorí: "Toto bola poviem to, že aj národná liga na Slovensku, že vznikali chovatelia, ktorí považovali chov hlavne feniek ako fabriku na štence."

Na dodržiavanie predovšetkým zákona o veterinárnej starostlivosti budú s lepšími právomocami dohliadať aj naďalej úradní veterinári a veterinárni inšpektori.

Postihovať ľudí za týranie zvierat bolo doteraz pre nejednoznačnosť zákona často obtiažne. To by sa teraz malo zmeniť:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy