Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Živnostníci a SZČO, pozor. V stredu končí termín zaplatenia novej výšky poistného
Zdielať na

Živnostníci a SZČO, pozor. V stredu končí termín zaplatenia novej výšky poistného

BRATISLAVA / Najneskôr v stredu musia živnostníci a ostatné samostatne zárobkovo činné osoby zaplatiť Sociálnej poisťovni nové sumy. Týka sa to tých, ktorým sa k polovici roka menila výška sociálneho poistenia.

Tí, ktorí platia cez trvalé príkazy v bankách si musia upraviť sumu. "Ešte by som chcela zdôrazniť, aby pri platbách uvádzali správny variabilný a špecifický symbol, pretože ak tak nespravia, nemusí sa platba správne priradiť a môžeme ich evidovať ako dlžníkov," uviedla Mária Ďurišová z komunikačného odboru Sociálnej poisťovne. 

O novej výške sociálnych odvodov poisťovňa písomne informovala živnostníkov a ostatné samostatne zárobkovo činné osoby minulý mesiac. "Listy mali dostať do 21. júla," dodala Ďurišová. 

Mnohí živnostníci popri svojej práci a iných povinnostiach zabudnú na určité platby a vzniká im nedoplatok. Sociálna poisťovňa má službu, v ktorej sama upozorňuje dlžníkov esemeskami alebo mailami. Minulý mesiac odoslala takmer 18 000 správ, pričom celková dlžná suma presiahla dva a pol milióna eur. "Na základe tohto upozornenia živnostníci zaplatili sociálnej poisťovni takmer 400 000 eur, čo je úspešnosť niečo vyše 15 percent," povedala Ďurišová.

Ústretová služba Sociálnej poisťovne sa osvedčila, mnohí si ju pochvaľujú, no na to, aby tak mohla robiť, musí mať buď vaše aktuálne telefónne číslo alebo aktuálny mail. "Apelujeme na všetkých živnostníkov, aby nám dávali svoje kontaktné údaje, hoci nie sú zo zákona povinné, aby mohli tento benefit využívať," povedal riaditeľ komunikačného odboru sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy