Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Výstavbu križovatky Triblavina obnovili. Vodičov aj cestujúcich čakajú obmedzenia
Zdielať na

Výstavbu križovatky Triblavina obnovili. Vodičov aj cestujúcich čakajú obmedzenia

BRATISLAVA / Na diaľničnej stavbe na úseku D1 Bratislava – Trnava, križovatka Triblavina sa obnovili stavebné práce. Opätovnú výstavbu na tomto úseku spustil minister dopravy a výstavby Arpád Érsek. Križovatka Triblavina je pritom vo výstavbe od mája 2015. Stavebné práce boli ale prerušené pre potrebné zmeny.

 Diaľničný privádzač Triblavina ako aj rozšírenie diaľnice na osem pruhov malo byť už tento rok v prevádzke. Časovú stratu plánujú stavbári aspoň z časti dohnať. Prestavba si však vyžiada rozsiahle dopravné obmedzenia. S výstavbou začali už v máji 2015, no práce sa prerušili kvôli potrebe zmeny technického riešenia diaľnice D1 v súvislosti s diaľnicou D4 v križovatke Ivanka – sever. "Komfort pre tých vodičov je čiastočne obmedzený. Prirovnal by som to k rozsiahlej rekonštrukcii D1 v Čechách,"  

"Som rád, že sa skončilo zložité a niekoľko rokov trvajúce konanie a na križovatke Triblavina sa obnovili stavebné práce. Infraštruktúra v Bratislave  a okolí bola dlhé roky zanedbávaná, a preto vnímam veľmi pozitívne, že sme konečne naštartovali proces, ktorý nám všetkým pomôže si na konci vydýchnuť a ušetrený čas strávený v aute venovať rodine. Križovatka spolu s bratislavským obchvatom výrazne odľahčí dopravnú situáciu v tejto oblasti," vyhlásil minister Érsek.  

Popri rozšíreniu počtu jazdných pruhov diaľničiari v druhej fáze vybudujú kruhovú križovatku, prostredníctvom ktorej budú mať na D1 priame pripojenie obyvatelia satelitných obcí a miest ako Pezinok, Čierna voda, či Chorvátsky Grob na jednej a Bernolákovo, či Ivanka pri Dunaji na druhej strane diaľnice. 

Zmluvné ukončenie výstavby je stanovené na koniec roka 2019, no z dôvodu komplikovaného plánu organizácie dopravy počas výstavby mosta na diaľnici D1 a opakovaným námietkam podávaným v konaní o zmene stavby pred dokončením, sa predpokladá odovzdanie stavby do užívania motoristom v roku 2020.

Viac spojov pre obmedzenia

"Každá výstavba prináša so sebou aj obmedzenia, a preto sme už v predstihu v  smere na Senec a Pezinok pridali viac ako 50 vlakov, aby ľudia mali čas si na tento rýchlejší a ekologickejší spôsob dopravy zvyknúť," pokračoval Arpád Érsek. 

"Od 19.augusta výrazne navyšujeme počet spojov prímestských autobusov, ktoré budú nadväzovať na vlaky zo smerov Malacky, Senec, Pezinok a Kvetoslavov. Na trase Ivanka pri Dunaji – Bratislava pribudne 29 spojov, Most pri Bratislave – Bratislava 7, Dunajská Lužná – Bratislava 8 a Chorvátsky Grob, Čierna Voda – Bratislava 5. Prímestské autobusy budú jazdiť v pravidelných intervaloch," dodal k téme spojov predseda BSK Juraj Droba. 

 Pozrite si reportáž 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy