Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rozdeľovanie eurofondov zaváňa škadálom. Podporujeme pochybné projekty, tvrdí Remišová
Zdielať na

Rozdeľovanie eurofondov zaváňa škadálom. Podporujeme pochybné projekty, tvrdí Remišová

BRATISLAVA / Namiesto životaschopných firiem podporujeme pochybné projekty. Toto dnes povedala poslankyňa OĽaNO Veronika Remišová. Myslí si, že rozdeľovanie eurofondov prostredníctvom ministerstva hospodárstva zaváňa prinajmenšom takým škandálom, aký sme tu mali pred rokom na ministerstve školstva.

Systém prideľovania eurofondov už takto pokračovať nemôže. Treba ho zmeniť. Tvrdí poslankyňa. Rok od prepuknutia kauzy plavčanove eurofondy, otvorila tému eurofondy na ministerstve hospodárstva. "Kradne nám to budúcnosť, a potenciál Slovenska a namiesto podpory životaschopných firiem tak podporujeme rôzne pochybné projekty," uviedla Veronika Remišová, poslankyňa NR SR za OĽaNO. "Vyjadrenia OĽaNO sa nezakladajú na pravde a možno ich pripísať vlne horúčav, alebo uhorkovej sezóne," reagoval Maroš Stano, hovorca ministerstva hospodárstva. 

Podľa poslankyne ministerstvo rozdeľuje eurofondy kadekomu, bez verejnej kontroly. Spomenula niekoľko firiem, ktoré podľa nej ministerstvo dotáciami na trhu zvýhodňuje oproti ostatným. "Kazí konkurencieschopnosť, pretože ak v danom odvetví podnikajú viacerí podnikatelia, tak ten, čo dotáciu dostane je zvýhodnený," povedala Remišová. "Každá jedna výzva je vyhlasovaná v spolupráci buď s akademickou obcou, alebo s príslušnými priemyselnými združeniami alebo združeniami podnikateľov," oponuje Maroš Stano.

​Spoločnosť, ktorá poslankyni leží v žalúdku sídli na mlynských nivách v Bratislave. Podľa jej zistení má nula zamestnancov, minimálne tržby, no dostala miliónové dotácie. Presnejšie za posledný rok jej odklepli spolu 5 a pol milióna. Podľa poslankyne je na tom viacero podozrivých vecí, napríklad tržby. "V roku 2017 boli z predaja vlastných výrobkov tržby nula, za tovar boli 45 tisíc eur. Minulý rok 10 tisíc eur," povedala poslankyňa NR SR za OĽaNO. Riadne sme sa prihlásili, splnili podmienky, dáme prácu ľuďom v chudobných regiónoch, nedostali sme ešte ani euro, dotácia pokryje len časť projektu, zvyšok musíme zaplatiť sami, tržby sme mali v miliónoch. To všetko tvrdí firma na svoju obhajobu. "Spĺňala v tom období keď predkladala žiadosť, všetky príslušné kritériá," dodal hovorca ministerstva hospodárstva. 

Šéfa dotknutej firmy tvrdenia poslankyne rozčúlili a televízii JOJ poslal svoje stanovisko:

Spoločnosť v rámci schváleného projektu plánuje výrobu štyroch nových výrobkov, súčiastok, ktoré sa budú používať ako dielec do vagónovej podskupiny prípadne ako montážny dielec do podskupín iných ťažkých mechanizmov. Pri návrhu týchto výrobkov plánujeme používať aj nové ľahké a pevné materiály, čím znížime hmotnosť dielov. Tento parameter následne ovplyvňuje hmotnosť ďalších podskupín. Za zmienku stojí napríklad nárazník 450 a 550 mm, ktorý chceme vyrábať. Dnes je jeho výroba v Európe pomerne zastaralá a nákladná. Konkurencia v Nemecku pri jeho výrobe používa strojené vybavenie staré niekoľko desaťročí. 

Ak hovoríme o konkurencii zo Slovenska, nevidíme aktuálne žiadnu. Najbližší výrobcovia sú v Nemecku = Axtone, BoReK Hrzer, v Českej republike MSV Metal Studénka a.s.. V celej Európe evidujeme 6 výrobcov, aj to však s obmedzenými kapacitami a nie vždy vyhovujúcou kvalitou. 
Z dotácie plánujeme obstarať sériu strojov pre lisovanie, mechanické opracovanie, zváranie a iné mechanické úpravy. Všetky bezprostredne súvisia s výrobou nových výrobkov. V niektorých prípadoch ide o komplikované technologické celky. Okrem strojných investícií bude naša spoločnosť potrebovať vyriešiť aj komplexnú správu dát softvérovou formou na viacerých miestach realizácie. 

Prevádzky máme zriadené v Poprade, v Prakovciach (Gelnica)  a v Trebišove, pričom dôraz kladieme na  najmenej rozvinutý okres Gelnica a Trebišov, ktorému chceme svojou činnosťou pomôcť aj  vznikom nových pracovných miest. 
Taktiež plánujeme založiť prevádzku v okrese Sabinov, ktorý tiež patrí medzi najmenej rozvinuté okresy. Súčasne sa jedná o regióny s tradíciou v oblasti ˇťažkého strojárstva. 

V rámci projektu plánujeme výrobu niekoľkých nových výrobkov a vytvoriť v prvej fáze pracovné miesta pre viac ako 20 osôb zo znevýhodnených sociálnych skupín. Zároveň chce spoločnosť Global Industry Solution, s. r. o. svoje aktivity realizovať v lokalitách, ktoré patria medzi najmenej rozvinuté okresy, čo prináša pre nás ďalšiu výzvu a neľahký záväzok, ktorý plánujeme splniť.

Spoločnosť fungovala ako priemyselný integrátor, na danom projektovom zámere spoločnosť pracuje už niekoľko rokov. Je pochopiteľné, že zisky z výroby budú generované až po náročnom procese obstarávania, inštalácie technológií, spustení pilotnej výroby a až následne môžeme hovoriť o produktívnej prevádzke s generovaním zisku. Hovoríme teda o horizonte 2 - 5 rokov od začiatku príprav projektu. A môžeme povedať, že naša investícia nie je postavená na nulových poznatkoch, ale na existujúcich kontraktoch a budúcich zmluvách. Tie samozrejme nevieme riešiť bez investícií. 

Spoločnosť momentálne má 1 zamestnanca, masívny nábor má zmysel robiť až v čase, keď budú na ceste prvé dodávky obstarávaných technológií. Logický postup každého podnikateľa je IDEA - nájsť financovanie - hmotná/nehmotná investícia - výber zamestnancov - pilotná prevádzka - ostrá prevádzka 
Nezamestnáme predsa 20 ľudí na projektový zámer, ktorého príprava a implementácia trvá viac ako 2 roky. Pre každého podnikateľa by to bol neefektívny výdavok. 
Konateľ spoločnosti Global Indutry Solution má predošlé skúsenosti a prax z oblasti strojárskej výroby a sám dospel k záveru, že tento segment vykazuje zaujímavý potenciál pre rast a rozvoj kooperačných vzťahov do budúcna. 
Tvrdenie, že takýmito projektmi sa deformuje slovenské podnikateľské prostredie je zavádzajúce. Napríklad len spomínaný nárazník na Slovensku nikto nevyrába a v celej Európe je to len hŕstka firiem. Chceme skutočne obmedzovať potenciál a snahu slovenských výrobcov, podnikateľov a startupov a dávať priestor zahraničnej konkurencii? 
Ak hovoríme, že zadanie na dodávku softvéru je všeobecné, chceme len podotknúť, že spoločnosť postupuje v zmysle platnej legislatívy pre verejné obstarávanie. Zadanie bolo spracované tak, aby nebolo diskriminačné, aby vytvorilo priestor pre súťaživosť a širokú škálu potenciálnych uchádzačov. Spoločnosť Global Industry Solution verejné obstarávanie realizuje už niekoľko mesiacov, pre nedostatočný záujem zo strany potenciálnych uchádzačov boli nároky na zadanie dokonca oficiálne zmiernené a verejne dostupné uchádzačom niekoľko mesiacov. 
Proces verejného obstarávania zabezpečuje externá spoločnosť, miesto doručovania ponúk súvisí s projektom a miestom budúcej realizácie projektu. 

Je potrebné poznamenať, že do dnešného dňa spoločnosti Global Industry Solution, s. r. o. nebolo vyplatené vo forme dotácie alebo inej úľavy ani 1 euro. Spoločnosť Global Industry Solution, s. r. o. chce rozvíjať svoje aktivity tak s, ako aj bez prípadnej finančnej podpory, ktorá by však urýchlila jej investičné kroky a samozrejme logicky podporila aj jej konkurencieschopnosť. Spoločnosť Global Industry Solution, s. r. o. požiadala o dotáciu formou žiadosti o nenávratný finančný príspevok, pričom splnila všetky formálne požiadavky a kritériá a svoj zámer postavila hlavne na rozvoji ťažkého strojárstva na východnom Slovensku.

Spájanie osoby konateľa Global Industry Solution, s. r. o. s pánom Beljajevom považujeme z úst pani Remišovej za vrcholne neseriózne a nezodpovedne. Jedinou pravdou je, že konateľ Global Industry Solution, s. r. o.  pracoval v minulosti počas šiestich mesiacov ako ekonomický riaditeľ a člen predstavenstva v spoločnosti ZTS Metalurg a. s. Pokiaľ si priemerne inteligentný človek pozrie akcionársku štruktúru, sám pochopí, že p. Remišová skôr než niečo povie, by mala porozmýšľať nad svojimi slovami, resp. si overiť reálne skutočnosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy