Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Obchodná vojna medzi USA a Čínou sa stupňuje. Trump chystá zaviesť ďalšie clá
Zdielať na

Obchodná vojna medzi USA a Čínou sa stupňuje. Trump chystá zaviesť ďalšie clá

WASHINGTON / Administratíva prezidenta Donalda Trumpa pripravuje zavedenie ďalších ciel na čínsky dovoz, a to v hodnote 200 miliárd amerických dolárov. Eskaluje tak ale obchodnú vojnu medzi dvomi najväčšími svetovými ekonomikami.

Americký prezident Donald Trump chce zaviesť ďalšie clá. Tentokrát ale ide o zavedenie ciel na dovoz tovaru z Číny. Úrad obchodného zástupcu USA v utorok predložil zoznam 6 031 čínskych tovarov, na ktoré navrhuje 10-percentné clo. Úrad bude prijímať verejné vyjadrenia a uskutoční vypočutia v súvislosti s týmto plánom až do konca augusta, kedy po 31. auguste prijme rozhodnutie. Médiá o tom informoval  predstaviteľ americkej administratívy, ktorý chcel ale zostať v anonymite. 

Čína v stredu označila hrozbu, že USA príjmu ďalšie dovozné clá, za úplne neakceptovateľnú eskaláciu obchodných sporov a vyhlásila, že bude chrániť svoje základné záujmy. "S cieľom chrániť základné záujmy krajiny a jej ľudu bude čínska vláda nútená prijať nevyhnutné protiopatrenia," konštatuje sa vo vyhlásení čínskeho ministerstva obchodu.

Pozrite si reportáž o zavedení ciel na autá: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy