Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pellegrini: Bol by som rád, keby ľudia pochopili, že je lepšie pracovať, ako sedieť doma
Zdielať na

Pellegrini: Bol by som rád, keby ľudia pochopili, že je lepšie pracovať, ako sedieť doma

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Premiér Peter Pellegrini sa vyjadril k súčasnému stavu na Slovensku, kedy je nezamestnanosť historicky nízka. Zaoberal sa aj otázkou situácie ľudí, ktorý pracovať nechcú dobrovoľne, ale finančná podpora im podľa zákona prináleží.

Podľa premiéra Petra Pellegriniho by sme mali začať vytvárať väčší tlak na tých, ktorí pracovať nechcú. "Je iné poskytovať sociálne dávky, keď máme osemnásť alebo dvadsaťpercentnú nezamestnanosť a iné, keď je dnes na Slovensku situácia taká, že kto chce pracovať, ten si prácu nájde," povedal v pondelok po rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady predseda vlády. Kabinet bude musieť podľa neho zvážiť, ako sa postaviť k tým, ktorí odmietajú pracovať. "Ktorým sa nechce pracovať a chcú si žiť pohodlný život zo sociálnych dávok," povedal.

Vláda sa podľa Pellegriniho musí zaoberať stratégiou, ako sa vysporiadať s nedostatkom pracovných síl. "Nechcem, aby nám firmy odchádzali zo Slovenska kvôli tomu, že musia odísť za pracovnou silou do iných krajín," povedal. Buď podľa neho štát vyčerpá domáce možnosti pri získavaní pracovnej sily, a to sprísnením poskytovania sociálnych dávok pre tých, ktorí nechcú pracovať a motiváciou Slovákov pracujúcich v zahraničí vrátiť sa za prácou na Slovensko, alebo bude Slovensko odkázané na dovoz pracovnej sily zo zahraničia. "Bol by som rád, keby sa ľudia radšej dobrovoľne zamestnali a naozaj pochopili, že lepšie je pracovať, ako sedieť doma," tvrdí premiér.

​Minister hospodárstva Peter Žiga upozornil na to, že v niektorých regiónoch na západe Slovenska nezamestnanosť "v zásade nie je" a sú regióny Slovenska, kde je nezamestnanosť vyššia a dosahuje okolo 10 percent. Poukázal na to, že na Slovensku je približne 150 tisíc nezamestnaných a okolo 100 tisíc voľných pracovných miest. "Už len ten, kto nechce, nepracuje a potom treba prehodnotiť, či treba platiť dávku v nezamestnanosti za takých podmienok, ako sa platí," povedal. Podľa Žigu by mohol mať nezamestnaný tri mesiace na to, aby sa zamestnal. "Ak sa nezamestnáš, tak ti štát nebude platiť žiadne dávky," zdôraznil šéf rezortu hospodárstva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy