Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Priemysel v októbri zrýchlil rast na 17,3 percenta
Zdielať na
Ekonomika

Priemysel v októbri zrýchlil rast na 17,3 percenta

Zdroj: Karoly Lorentey/ilustračné

Výroba dopravných prostriedkov, ktorá patrí k hlavným ťahúňom ekonomiky, v októbri stúpla o 59,8 percenta oproti septembrovým upraveným 53,5 percenta.

Slovenský priemysel v októbri zrýchlil tempo medziročného rastu na 17,3 percenta zo septembrových revidovaných 15,3 percenta. Výroba dopravných prostriedkov, ktorá patrí k hlavným ťahúňom ekonomiky, v októbri stúpla o 59,8 percenta oproti septembrovým upraveným 53,5 percenta. Informoval o tom dnes Štatistický úrad.

Priemyselná výroba po očistení od baníctva a výroby a rozvodu energií zrýchlila v októbri tempo rastu na 20,4 percenta z revidovaných 17,4 percenta v septembri. Výrazný, viac ako dvojpätinový prírastok (41,5 percenta), dosiahla výroba elektrických a optických zariadení.

Ťažba nerastných surovín v desiatom mesiaci roka medziročne klesla o 3,2 percenta po septembrovom upravenom náraste o 2,7 percenta. Výroba a rozvod elektriny, plynu a vody sa v októbri znížila o 6,2 percenta v porovnaní s medziročným poklesom o 2,4 percenta v predchádzajúcom mesiaci.

Celkovo si za prvých desať mesiacov roka priemysel medziročne polepšil o 14,4 percenta.

Zdielať na

Najčítanejšie správy