Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Začal sa súd o rekordnú pokutu za kartel
Zdielať na
Ekonomika

Začal sa súd o rekordnú pokutu za kartel

Zdroj: TV JOJ/ilustračné

Vysoké pokuty dostalo šesť domácich a zahraničných firiem.

Krajský súd dnes otvoril pojednávanie v spore o rekordnú pokutu za kartelovú dohodu. Súd rozhoduje o sankcii voči šiestim stavebným firmám. 

Tie vlani Protimonopolný úrad (PMÚ) potrestal pokutou 1,35 miliardy korún za to, že podľa neho koordinovali svoje cenové ponuky vo verejnej súťaži na výstavbu diaľnice pod Vysokými Tatrami. Pre ochranu obchodného tajomstva pokutovaných firiem však súd nariadil, aby proces prebiehal bez prítomnosti verejnosti.

Vysoké pokuty dostalo šesť domácich a zahraničných firiem. Okrem najväčšej slovenskej stavebnej firmy Doprastav pokutovali spoločnosti Skanska DS, Inžinierske stavby Košice, český Strabag, firmu Betamont a portugalskú spoločnosť Mota-Engil, ktorá dostala najvyššiu pokutu vyše 418 miliónov Sk.

Všetky firmy účasť na kartelovej dohode odmietajú. Podľa úradu však o nej svedčí zhoda cenových ponúk jednotlivých uchádzačov v súťaži o výstavbu diaľničného úseku medzi Mengusovcami a Jánovcami, ktorú vypísali v roku 2004. Rekordnú sankciu obhajoval PMÚ tým, že cenové dohody sú jednou z najškodlivejších foriem obmedzovania hospodárskej súťaže.

O priebehu pojednávania by mal informovať hovorca súdu, samotný rozsudok už musí byť prednesený verejne. Stavebné firmy okrem PMÚ potrestal pre kartelovú dohodu aj Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO), ktorý spoločnostiam zakázal päť rokov uchádzať sa o štátne zákazky.

ÚVO síce neskôr svoje rozhodnutie zrušil po protestoch prokuratúry, vydal však nové rozhodnutie, ktoré by malo podľa neho firmy z budúcich súťaží vylúčiť. Jedna z potrestaných firiem - zvolenská spoločnosť Betamont - však začiatkom tohto mesiaca uspela na krajskom súde v spore s ÚVO a dosiahla zrušenie rozhodnutia o vylúčení zo zákaziek od vládnych inštitúcií.

Zdielať na

Najčítanejšie správy