Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V boji o clá stavila Únia na jednotu. Američanom ponúka ústupky, no nie zadarmo
Zdielať na

V boji o clá stavila Únia na jednotu. Američanom ponúka ústupky, no nie zadarmo

BRATISLAVA / Musíme byť najmä jednotní, inak to nemá zmysel, vyhlásil na margo hroziacej obchodnej vojny s Amerikou pre clá na oceľ a hliník Peter Pellegrini na samite v Sofii. Nová stratégia v tomto spore sa v bulharskom hlavnom meste zároveň zrodila. Brusel je ochotní ustúpiť v niektorých obchodných veciach Washingtonu. Pod jednou podmienkou.

Clá na dovoz vo výške 25 a 10 percent uvalila americká administratíva na dovoz ocele a hliníka. Donald Trump to odôvodňuje stále rovnakými slovami. "Obhajujem americkú národnú bezpečnosť. Cenový dumping zničil a vyradil naše továrne z hry. Chceme ochrániť našich pracovníkov, ako aj naše spoločnosti," obhajoval svoje rozhodnutie americký prezident Donald Trump.

Podľa Bruselu je dôvod národnej bezpečnosti absurdný a európskym vyjednávačom sa podarilo zatiaľ dosiahnuť odklad, ale ten koncom mája vyprší. Eurolídri napriek tomu odmietli paniku. "Dovoľte mi to zopakovať, nebudem rokovať s damoklovými mečmi nad našimi hlavami. Je to otázka dôstojnosti a efektívnosti," povedal predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Európania sú ale ochotní urobiť Američanom viaceré ústupky, no pod jednou podmienkou. "Európska únia je pripravená hovoriť o liberalizácii obchodu s našimi americkými priateľmi, ale len v tom prípade ak Spojené štáty rozhodnú o neobmedzenej výnimke ciel na oceľ a hliník," uviedol predseda Európskej rady Donald Tusk.

Výnimky sa ale nebudú týkať dovozu poľnohospodárskych výrobkov, čo poteší slovenské agrofirmy. Naopak, týkať by sa to mohlo viacerých priemyselných výrobkov, aj áut. "Na také, ktoré by mohli byť dovážané na priemyselné trhy z USA," povedal premiér Pellegrini.

Automobily sú pre Slovensko najcitlivejšou témou. Clá na oceľ slovenský priemysel až tak netrápia, ale keby sa spor vyhrotil a Donald Trump by ich udelil na dovoz áut, to už by sme pocítili. V Sofii sa lídri dohodli, že musia byť v tomto smere najmä jednotní. "To je jediný možný recept, aby sme sa nedali nejakým spôsobom rozdeliť individuálnymi rokovaniami, ktoré by mohli spôsobiť stratu jednoty," uviedol Pellegrini. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy