Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Paradoxy pracovného trhu. Firmy miesta ponúkajú, napriek tomu máme viac ako 180 000 nezamestnaných
Zdielať na

Paradoxy pracovného trhu. Firmy miesta ponúkajú, napriek tomu máme viac ako 180 000 nezamestnaných

BRATISLAVA / Slovensko stále láme rekordy, ale pokles nezamestnanosti sa neustále spomaľuje. Od apríla 2016 bol minulý mesiac dokonca najpomalší. Nezamestnanosť ale naďalej klesá a firmy momentálne ponúkajú cez 80 000 voľných pracovných miest. Napriek tomu bez práce je takmer 185 000 ľudí. Čo sú naďalej paradoxy nášho pracovného trhu.

V apríli síce nezamestnanosť naďalej klesala, jej podstatnú časť ale ťahali už len sezónne vplyvy. "To nielen v poľnohospodárstve, to sa týka aj služieb, stavebníctva a ďalších," uviedol minister práce Ján Richter. 

"Medzimesačný pokles nezamestnanosti po očistení o všetky sezónne bol najpomalší od leta 2016," povedal analytik UnicreditBank Ľubomír Koršnák. Napriek tomu evidovaná nezamestnanosť dosiahla opäť historické minimum 5,43 percenta. Tá celková ale vyzerá inak. "Je to 6.65 percenta, čo predstavovalo celkovo 185 000 evidovaných osôb," povedal Marián Valentovič, generálny riaditeľ ústredia práce. Pri takom počte nezamestnaných ponúkajú firmy až neuveriteľné množstvo voľných pozícií, a to 80 581 voľných pracovných miest.

"Ponuka a dopyt práce sa nestretávajú najmä geograficky," uviedol Koršnák. Najviac ľudí chýba už klasicky v automobilovom priemysle. Automobilkám, ktoré majú už dlho zamestnanecké suchoty, ministerstvo sľúbilo, že im ročne rekvalifikuje 5 000 ľudí.  Ani to ale nebude stačiť. Najmä firmy na západe sú čoraz viac odkázané na ľudí z tretích krajín.

Od mája to budú mať pri nedostatkových profesiách a v okresoch pod päťpercentnou nezamestnanosťou aj jednoduchšie. Medzi vytipovanými 182 nedostatkovými profesiami zďaleka nie sú len tie v automobilovom priemysle. "V lekárstve, je to sociálna práca, farmaceutický priemysel, prípadne ešte textil," povedala hovorkyňa portálu Profesia.sk Nikola Richterová.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy