Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Termín daňového priznania sa blíži. Poslednýkrát ho budete môcť podať aj z auta
Zdielať na

Termín daňového priznania sa blíži. Poslednýkrát ho budete môcť podať aj z auta

BRATISLAVA / Už len niekoľko dní zostáva do posledného termínu podania a zaplatenia daňového priznania.

Tento rok termín trochu ovplyvnili veľkonočné sviatky. Konečný termín sa posunul a daňovníci majú o niečo viac času. Deadline je polnoc 3. apríla, teda utorok. Tento rok je pritom v podstate posledný, v ktorom budú môcť fyzické osoby, živnostníci podávať daňové priznania na papieri. "Každý rok dostaneme 1,2 milióna daňových priznaní, v roku 2016 to bolo 280 000 elektronicky,  od 1.1. právnické osoby musia elektronicky a od 1.7. majú povinnosť elektronickej komunikácie aj všetci živnostníci, podnikatelia," uviedol prezident Finančnej správy František Imrecze. 

Ako každý rok, väčšina daňovníkov si to necháva na poslednú chvíľu, napriek tomu sa to ale zlepšuje. Fyzické osoby sú vzornejšie, už asi polovica má tento dramatický krok za sebou. Firmy to očividne tlačia pred sebou, možno dúfajú, že v najbližších dňoch zrušia daňové úrady a vypukne raj na Zemi alebo sa spoliehajú na odklad daňového priznania na júnový termín. "Tak ako obvykle očakávame približne 50 percent daňových priznaní fyzických osôb a 65 percent daňových osôb, ktoré budú podané tento týždeň. Tým pádom sme urobili opatrenia na to, aby to prebehlo hladko," uviedol Imrecze.

Medzi štandardné opatrenia patrí predĺženie úradných hodín na daňových úradoch a v callcentre finančnej správy. Okrem toho Finančná správa zriadila aj 40 miest mimo daňových úradov, kde je možné podať daňové priznanie - napríklad na košickom magistráte, v kine Tatra vo Vrábľoch či na mestských úradoch. Informácie by vám mali poskytnúť aj vo vašej obci, prípadne v spomínanom callcentre. 

Finančná správa pripravila aj špecialitu, ktorú skúšali už vlani. Pred daňovým úradom v Bratislave na Ševčenkovej sa dá daňové priznanie podať aj z auta. "Minulý rok to bolo úspešné, zopakujeme to teda aj tento rok. Posledný krát, lebo miera podávania daňových priznaní elektronicky sa zvyšuje a budúci rok už tento typ daňového priznania nebudeme realizovať," uviedol Imrecze. 

Okrem toho, že do 3. apríla treba daňové priznanie podať, daň treba aj zaplatiť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy