Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Koruna sa posilnila na 33,20 SKK/EUR, voči doláru posunula rekord
Zdielať na
Ekonomika

Koruna sa posilnila na 33,20 SKK/EUR, voči doláru posunula rekord

Zdroj: redakcia

"Vývoj kurzu koruny bol dnes v podstate v réžii londýnskych bánk," povedal díler Tatra banky Boris Somorovský.

Nákupy korún zo strany zahraničných bánk a zisky ďalších mien rozvíjajúcich sa krajín dnes potiahli slovenskú korunu na 33,20 SKK/EUR, kde naposledy stála začiatkom augusta. Koruna však neskôr po vyberaní ziskov investormi začala strácať a k záveru obchodovania sa oslabila na ranných 33,30 koruny za euro. Slovenská mena opäť posunula historické maximum voči doláru, keď sa spevnila na 23,21 SKK/USD.

"Vývoj kurzu koruny bol dnes v podstate v réžii londýnskych bánk," povedal díler Tatra banky Boris Somorovský. Po tom, ako sa domáca mena spevnila na 33,20 SKK/EUR, už bol na trhu opäť cítiť záujem o nákupy devíz, dodal.

Podľa Somorovského má domáca mena priestor na ďalšie zisky a postupne by sa mohla spevniť na 33,10 koruny za euro. Doteraz najsilnejšia bola koruna v marci, keď sa po posunutí centrálnej parity voči euru posilnila na 32,71 SKK/EUR. Následne na trh vstúpila centrálna banka (NBS) a vyhnala kurz vlastnej meny na slabšie úrovne.

Slovenská vláda plánuje vymeniť korunu za euro od januára 2009. Domácu menu nedávno oslabovali pochybnosti investorov o tom, či krajina splní podmienku nízkeho schodku verejných financií pre prijatie jednotnej európskej meny. Európsky štatistický úrad (Eurostat) totiž údajne zvažuje, že odporučí Slovensku započítať do verejného deficitu dodatočné položky, napríklad dlhy Národnej diaľničnej spoločnosti. Kabinet však už viackrát ubezpečil, že rozpočtové kritérium pre euro v každom prípade splní.

Zdielať na

Najčítanejšie správy