Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ozdravný plán zabral, Všeobecná zdravotná poisťovňa skončila minulý rok v pluse
Zdielať na

Ozdravný plán zabral, Všeobecná zdravotná poisťovňa skončila minulý rok v pluse

BRATISLAVA / Všeobecná zdravotná poisťovňa vykazovala za rok 2016 historickú stratu viac ako 200 miliónov eur. Červeným číslam je ale zdá sa koniec. Ozdravný plán a navýšenie platieb za poistencov štátu preniesla poisťovňu do plusu. Podľa predbežných hospodárskych výsledkov za rok 2017 dosiahla štátna poisťovňa zisk 35 miliónov eur, čo je historicky najlepší hospodársky výsledok od roku 2005.

Podľa predbežných hospodárskych výsledkov za rok 2017 dosiahla štátna poisťovňa zisk 35 miliónov eur, čo je historicky najlepší hospodársky výsledok od roku 2005. Presný údaj ešte potvrdí nezávislý audit, ktorého výsledky budú známe v apríli. Očakávaný hospodársky výsledok za minulý rok mala byť strata 117 miliónov eur. "Žiadne ekonomické machinácie tu nie sú. Po prvé, ekonomická aktivita bola vyššia, to znamená vyššie príjmy pre zdravotné poisťovne za odvody zamestnancov. Zároveň v nejakom predpoklade dofinancovania za platby poistencov štátu a ich predpokladu plnenia ozdravného plánu na úrovni 100 miliónov eur," vysvetľuje minister zdravotníctva Tomáš Drucker.

Za výsledkami Všeobecnej poisťovne stoja podľa generálneho riaditeľa poisťovne Miroslava Kočana okrem iného opatrenia ozdravného plánu. "Nebudem popierať aj to, že k výsledku prispel lepší výber poistného za ekonomicky aktívnych poistencov a v konečnom dôsledku aj príspevok štátu na konci roku," dodal Kočan. Zároveň poznamenal, že technické rezervy poisťovne sú na historicky najvyššej úrovni, konkrétne cez 80 miliónov eur.

Ako objasnil minister zdravotníctva Tomáš Drucker, dosiahnutý hospodársky výsledok sa použije na čiastočnú úhradu starých záväzkov, respektíve na zvýšenie záporného vlastného imania, pretože až po tomto kroku bude môcť zdravotná poisťovňa požiadať Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou o to, aby bol zrušený jej ozdravný plán. Podľa posledných auditovaných výsledkov bolo vlastné imanie na úrovni mínus 80 miliónov eur. "Ak k tomu pripojíme zhruba 35 miliónov eur zisku, tak sa dostávame na 45 miliónov eur záporného vlastného imania, ktoré bude treba dotvoriť finančným vkladom. Potom, ako bude vypracovaná správa nezávislého audítora, pripravím materiál na vládu," informoval Drucker.

Spomínané finančné prostriedky majú byť podľa slov šéfa rezortu zdravotníctva blokované. "Chceme pripraviť zmenu stanov aj uznesenie vlády, ktorým budeme žiadať súhlas na dofinancovanie vlastného imania. Tieto prostriedky, okrem toho, že budú uložené v Štátnej pokladnici, VšZP bude mať obmedzené nakladanie s nimi," povedal Drucker. Ako doplnil Kočan, poisťovňa nepotrebuje vklad na bežné hospodárenie, ani na zabezpečenie solventnosti, potrebuje ho na splnenie zákonnej povinnosti.

Minister tiež dodal, že reštrukturalizačné opatrenia v ozdravnom pláne sa nerobili na úkor pacientov. Podľa zverejnených informácií totiž v medziročnom porovnaní vzrástol počet výkonov v jednodňovej zdravotnej starostlivosti o takmer 10 tisíc, počet vyšetrení na magnetickej rezonancii vzrástol o viac ako päťtisíc a počet CT vyšetrení zostal zhruba na tej istej úrovni. Na liečbu v zahraničí vynaložila Všeobecná zdravotná poisťovňa o 2,5 miliónov eur viac. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy