Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Bitcoin môže byť zradný. Na kryptomenách sa dá rozprávkovo zbohatnúť, aj totálne prerobiť
Zdielať na

Bitcoin môže byť zradný. Na kryptomenách sa dá rozprávkovo zbohatnúť, aj totálne prerobiť

BRATISLAVA / Bitcoin a kryptomeny zarobili za minulý rok ako máločo. Je to fenomén, ktorý si však všímajú aj už konkrétne štátne ekonomiky. Napríklad Južná Kórea uvažuje o zákaze používania bitcoinov, pretože na nich vzniká silná závislosť. Slovensko možno bude jednou z prvých krajín, ktorá bude chcieť neregulované meny zdaniť. A hoci s týmito umelo vytvorenými menami treba v budúcnosti počítať, ich najväčšie riziko je v tom, že vás môžu pripraviť o všetko.

Bitocin a kryptomeny sú populárne, už si o nich čvirikajú aj deti v parlamente, teda presnejšie otázku ohľadom bitcoinu adresoval v lete anonymný malý Pavol na ministra financií. "Chcem sa spýtať na bitcoin, lebo my sme s otcom do toho investovali a za jeden mesiac zarobili sto percent," opýtal sa vtedy Pavol bez udania priezviska. "Milý Pavol bez priezviska, som rád, že ti môžem vidieť do tvare. A mrzí ma, že nemôžem vidieť tvoje daňové priznanie," odpovedal vtedy s humorom minister financií, Peter Kažimír.

Bez priezviska a bez daní. To je niečo, čo sa ministrovi financií nepozdáva a polroka po detskom parlamente v piatok skutočne predstavil ideu zdaniť záhadné kryptomeny žijúce vlastným životom kdesi vo virtualite. Výnosy na kryptomenách momentálne nie sú vôbec zlé A ako niečo neregulované a záhadné ľudí fascinujú. "Bitcoin je momentálne vychytávka, každý chce naskočiť na ten rozbehnutý vlak, rovnako aj ja. Neviem vám povedať nakoľko to bude úspešné, ale myslím si, že to bude veľké," myslí si bitcoinový nadšenec, Sebastian Blasius.

Ale ako sú momentálne veľké zisky, tak môže byť veľké aj sklamanie. S kryptomenami sa priveľmi nekamarátia ani bankoví analytici, ale nie až tak preto, že predstavujú nebezpečenstvo financovania zločinu a žiadnu reguláciu, ako to vidí minister. "Každý, kto kupuje kryptomeny, ako keby vsádzal v kasíne, či padne čierna, alebo červená, respektíve je to vstupenka do lotérie. Možno niekto zarobí, ale pre matematické dôvody, čo stoja za každým kasínom, drvivá väčšina prerobí," hovorí Stanislav Pánis, analytik J&T banky.

Bitcoin minulý rok posilnil približne o 1300 percent a je len jednou z približne 1400 kryptomien. Čo sa týka nárastu hodnoty skončil pritom až deviaty v poradí. Práve konkurencia a neskoršia regulácia zrazí hodnoty ešte nižšie. Minister sa neobáva, žeby sa k "svojim" peniazom nedostal. "Dnes je doba, že sa ku všetkému dá dostať. Kto vedome bude obchádzať zákon, tak bude vystavený riziku, že bude neskôr sankcionovaný," hovorí Kažimír.

Mnohí analytici upozorňujú, že kryptomeny môžu byť len ďalšia pyramídová hra a padnú aj bez regulácií. "V istom momente vycúvajú investori, ktorí sa zameriavajú na špekulácie a rýchle výnosy, to bude prvý zlom. Druhý, keď sa nedosiahne lepšie prepojenie s reálnym peňažným svetom. Ľudia stratia potom záujem. Vtedy príde k pádom," predpovedá odborník na finančnú kriminalitu, Tim Phillips.

Pravdou je, že keby ste si momentálne chceli z virtuálneho bitcoinového účtu vytiahnuť peniaze, tak v Bratislave máte len jeden bankomat. Ale nie každý vidí kryptomeny ako hrozbu a potenciálnu bublinu. "Bitcoin, alebo iná kryptomena, tu budú aj o desať rokov a my si za ňu budeme bežne kupovať tovary alebo služby. Tipujem, že do takých 20 rokov to tak bude," povedal svoju víziu  Steven Todd, univerzitný profesor z Chicaga.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy