Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Obsah autolekárničiek. Slovenskí a českí záchranári sa nezhodnú
Zdielať na

Obsah autolekárničiek. Slovenskí a českí záchranári sa nezhodnú

BRATISLVA, PRAHA / Českí záchranári ostro kritizujú obsah autolekárničiek. Podľa nich vodiči prevážajú viaceré zbytočnosti, ktoré ani len nevedia, ako sa používajú a navyše sú vraj nekvalitné. Slovenskí záchranári majú na naše autolekárničky úplne odlišný názor.

Množstvo obväzov a náplastí, dokonca aj trojrohá šatka by sa podľa českých záchranárov mohli nahradiť dvoma kvalitnými obväzmi, nožnicami a zaškrcovadlom. To by mal byť základ, ktorý stačí na podanie prvej pomoci, po ktorej je najdôležitejšie volať operátora záchrannej služby. 

"Kladieme dôraz na kvalitu vecí, nie na kvantitu,lebo pri dopravných nehodách je zo všetkého najdôležitejšie dbať na vlastnú bezpečnosť a okamžite volať 155. Napríklad pri život zachraňujúcich úkonoch, ako je oživovanie alebo resuscitácia, potrebujeme skutočne len svoje dve ruky," tvrdí hovorkyňa pražskej záchrannej služby Jana Poštová. 

Škrtanie zoznamu 

Slovenskí záchranári súhlasia, že napríklad použitie pvc rúšky môže byť pre laika veľmi náročné a pri jej zlom použití narobí viac škôd ako úžitku. Aj preto zo slovenských autolekárničiek v roku 2009 vypadla, zatiaľ čo v Česku ju vodiči stále musia mať. "Komisia ministerstva zdravotníctva uznala, že nie je vhodná do vybavenia lekárničky pre laika. Používa sa na otvorené poranenia hrudníka," vysvetľuje vedúca strediska odbornej prípravy, Margita Vernárcová. 

Slovensko verzus Česko

Podľa slovenských záchranárov autolekárnička, ktorá prešla úpravou v roku 2009, je v poriadku a nie je tam nič navyše. Zatiaľčo českí záchranári by obväzy zredukovali, tí naši si naopak myslia, že savých vankúšikov, tampónov či obväzov zas mohlo byť viac. 

Bez kurzu prvej pomoci môže byť každá pomôcka z autolekárničky španielskou dedinou. Do príchodu záchrannej služby na miesto nehody vám ochotne poradí operátor. 

Ako zachrániť život po autonehode. Pozrite si archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy