Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Stavebných sporiteľov čakajú zmeny. Množstvo ľudí môže prísť o výhody od štátu
Zdielať na

Stavebných sporiteľov čakajú zmeny. Množstvo ľudí môže prísť o výhody od štátu

BRATISLAVA / Ministerstvo financií si zobralo na mušku stavebné sporenie. Chce obmedziť počet poberateľov štátnej prémie a množstvo peňazí, ktoré na tento systém vynakladá.

Stavebné sporenie má už najlepšie časy pravdepodobne dávno za sebou. "Dlhodobo za účasti štátu stráca sexepíl ako malo v minulosti, pretože dlhodobo sa podmienky sprísňujú a pre klientov sa zhoršujú,“ vysvetľuje regionálny riaditeľ Brokeriav Marek Harmady. V záujme väčšej efektívnosti čakajú stavebné sporenie viaceré zmeny. "Podľa mňa je potrebné používať čoraz viac verejné prostriedky na riešenie nájomného bývania a nielen podporu vlastného bývania,“ argumentuje minister financií Peter Kažimír. Ministerstvo financií pripravuje novelu, ktorej cieľom je zvýšiť adresnosť štátnej podpory. Okruh jej poberateľov sa tak s najväčšou pravdepodobnosťou zúži. "Aby stavebná prémia bola ako pri hypotéke pre mladých viazaná na výšku mesačného príjmu," dodal Kažimír. 

Po novom by mali získať štátnu podporu len plnoleté osoby s príjmom, ktorý nepresiahne 1,3-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve. "Takáto zmena by určite znamenala obmedzenie počtu klientov s nárokom na štátnu prémiu a znamenala by aj obmedzenie motivácie klientov vkladať prostriedky na zmluvy o stavebnom sporení,“ hovorí vedúci odboru komunikácie Prvej stavebnej sporiteľne Radovan Slobodník. "Mnoho ľudí na štátnu prémiu počúvalo najmä v minulosti, keď po starom bola 6 tisíc korún, naozaj to považovali za hlavný dôvod uzavrieť stavebné sporenie,“ dodáva Harmady. Stavebné sporiteľne sa tak musia pripraviť na odliv klientov, ktorí začnú siahať po výhodnejších produktoch. Zároveň im stúpnu nároky na administratívu a technické prostredie pri skúmaní bonity klientov.  Efekt pripravovanej novely ukáže až čas, no sporiteľne už teraz upozorňujú, že štát na tejto zmene veľa neušetrí. "Podľa nášho názoru, reálne úspory pre štátny rozpočet by boli zanedbateľné,“ dodáva Slobodník. 

Ušetriť môžeme na energiách, ako to sa dozviete z nasledujúcej reportáže:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy