Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Rozruch okolo 50-eurových poplatkov: Pacient by mal platiť za konkrétne úkony
Zdielať na

Rozruch okolo 50-eurových poplatkov: Pacient by mal platiť za konkrétne úkony

BRATISLAVA / Opozícia, ktorá v stredu informovala o zavedení nového 50-eurového poplatku u lekára za prednostné vyšetrenie zavádza. Hystériu vraj vyvoláva zbytočne. Koaličný poslanec strany MOST- HÍD Tibor Bastrnák, ktorý zmenu zákona navrhuje, tvrdí presný opak. Sú ľudia ktorí jednoducho odmietajú čakať dlhé hodiny v čakárni, navyše platiť po novom budú oveľa menej než je spomínaných 50 eur.

K lekárovi sa opäť bude dať objednať na konkrétny čas. Bude to ale možné len po ordinačných hodinách. Minister zdravotníctva Tomáš Drucker sa ohradil voči tomu, že pôjde o poplatok. Vysvetľoval to na úrade vlády: "Len za predpokladu že lekár je ochotný odpracovať viac, v tom čase neplatí poistenie, nech si to hradí pacient. Je to úhrada pacienta za úkony nad rámec ordinačných hodín. Ak nikto nie je ochotný zaplatiť, tak sa systém nemení."

Podľa ministerstva zdravotníctva je to len maximálna suma, ktorú bude pacient platiť. Nie za to, že sa objednal na čas, ale len za úkony. Takže ak príde na vyšetrenie, tak výter z hrdla bude stáť nejakú sumu, vyšetrenie CRP ďalšiu sumu, napríklad počúvanie fonendoskopom ďalšiu. Výsledok nezaplatí poisťovňa ale pacient. Môže to byť euro, ale aj 50.

Tieto sumy ako aj doplnkové ordinačné hodiny budú schvaľovať samosprávne kraje. Pacient tak podľa poslanca, ktorý s návrhom prišiel, bude vopred informovaný, čo koľko stojí. "Zoznam, čo koľko stojí, bude vyvesený a o tom bude aj informovaný súhlas, musí lekár poučiť pacienta, toľko to bude stáť," vysvetľuje Tibor Bastrnák, poslanec za MOST-HÍD.

Doplnkové ordinačné hodiny zaplatí pacient

Podľa ministerstva zdravotníctva budú sumy za jednotlivé výkony rovnaké ako tie, ktoré platí poisťovňa v čase ordinačných hodín. Akurát po novom si to v doplnkových ordinačných hodinách zaplatí pacient, nie poisťovňa. "Ak sú si ochotní platiť, tak nech si zaplatia výkon lekára. S tým, že poisťovňa bude garantovať, že preplatí všetky lieky a všetky doplnkové laboratórne vyšetrenia," hovorí Tomáš Drucker.

Cieľom tohto návrhu je aj vytesnenie pacientov, ktorí na to majú, ale k lekárom chodia na presný čas aj počas ordinačných hodín, zatiaľ čo tí, čo na to nemajú, musia o to dlhšie čakať. Tým, že si po novom výkony bude v doplnkových ordinačných hodinách hradiť pacient, ostane viac peňazí poisťovni na ľudí, ktorí na to nemajú, hovorí poslanec Bastrnák. Slovenská lekárska komora tvrdí, že tento poslanecký návrh s ňou nikto nekonzultoval.

S vyjadrením koaličného poslanca sa stotožňuje aj ministerstvo zdravotníctva. "Chceli sme zachovať bezplatnú zdravotnú starostlivosť vrámci verejného zdravotného poistenia, ktorá aj zostáva garantovaná. A následne dať možnosť ekonomicky aktívnym ľudom, aby mali možnosť prísť na vyšetrenie bez čakania," hovorí Zuzana Eliášová, hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva.

Ak pozmeňovací zákon poslanci v parlamente schvália, v praxi by sa pacient mohol objednať u lekára v čase mimo bežných ordinačných hodín a platiť iba za výkon. "Päťdesiat eur je maximálny strop, ktorý by si mohol pýtať lekár za vyšetrenie, respektíve za návštevu pri doplnkových ordinačných hodinách. Vo všeobecnosti sa ale tieto ceny hýbu omnoho nižšie, od 2,50 po 12 eur, čiže väčšina pacientov skutočne nebude platiť nejakú vysokú čiastku," dodáva Eliášová.

Pacient tak nebude platiť poplatok za objednanie na čas, ale po novom len za konkrétny zdravotný výkon. A keďže ho hradí pacient, lekár už poisťovni nebude účtovať nič. Ak poslanci zmeny v zákonne schvália objednať mimo ordinačných hodín za úhradu sa budú môcť pacienti už v januári.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy