Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Ja som zaslepený len proslovensky, povedal Andrej Danko
Zdielať na

Ja som zaslepený len proslovensky, povedal Andrej Danko

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Predseda strany SNS Andrej Danko sa vyjadril k svojmu príhovoru v ruskej dume. Priznal, že v Rusku si podávajú kľučky najvyšší predstavitelia politiky vrátane hláv štátu Česka, Nemecka či iných prezidentov. 

"Vnímam po mojom návrate z Ruska nejasnosti v tejto otázke môjho vystúpenia v dume. Myslím si, že to treba jasne vysvetliť, zaujať postoj. Pozvem poslancov zahraničného výboru a vysvetlím im, aké dôležite je nemať čiernobiele videnie," povedal na úvod Andrej Danko. 

"Prekvapujú ma reakcie fundovaných ľudí, ako reagujú na moje vystupovanie v dume. Bol som niekoľkokrát v Rusku. Videl som štát, v ktorom si kľučky podávajú vysokopostavení politici. Bol tam nemecký prezident, Miloš Zeman. Bez toho, aby sme si zanechali chladnú hlavu, odchádza nám vlak spolupráce," dodal. 

Predseda SNS počúva ataky na svoju osobu, spochybňovania videnia jeho sveta. "Som hrdý člen Európskej únie a plním si všetky povinnosti. Odmietam sa hádať či je niekto proamerický, proruský, chcem byť proslovenský. Máme Rusom odcudzovať, že mali komunizmus? Prosím vás, prestaňme haniť raz Američanov, raz Rusov. Ja vidím, že veľké národy vedia komunikovať. Stále sa hádať, urážať nám nepomôže. Berme si príklad od Čechov. Zeman by nám mal byť príkladom. Keď bol v USA prijal ho Trump, keď bol v Číne prijal ho čínsky prezident. Nespájajme si ideu komunizmu s týmto národom," pokračoval.

Šachová partia s Karpovom

Načrtol aj plánovanú návštevu šachového veľmajstra Anatolija Karpova, s ktorým si zmeria sily v šachu. V Rusku bola s Dankom aj ministerka školstva Martina Lubyová. "Rozhodol sa ísť cestou robenia poriadku. Aj poriadku v NR SR. Chcem ešte raz verejne povedať, nemám žiadne providenie, som zaslepený len proslovensky," hovorí predseda SNS. 

Podľa jeho slov sú v každom národe ľudia dobrí a zlí. "Nedorozumenia s pánom Lajčákom som si vysvetlil. Slušný dialóg, to je tá správna cesta. Chcem a budem iniciovať ešte väčšie návštevy do Ruskej federácie," dodal.

Andrej Danko výstupil minulý týždeň v ruskej dume.

Stanovisko SaS

Predseda parlamentu a SNS Andrej Danko nezostal svojej povesti nič dlžný. Strana Sloboda a Solidarita sa výrazne ohradzuje voči absurdným tvrdeniam Danka, ktorý navodzuje dojem, že strana SaS paktuje s Kotlebovou ĽSNS.
 
Poslanci za stranu SaS Peter Osuský a Juraj Droba podporili na zahraničnom výbore NR SR návrh uznesenia nezaradeného poslanca demokratickej opozície Zsolta Simona. Tento návrh podporili aj kotlebovci bez akejkoľvek predchádzajúcej dohody s demokratickou opozíciou. 
 
Inými slovami, podľa logiky Andreja Danka, keď demokratická opozícia navrhne odvolanie nekompetentného ministra Ficovej vlády a poslanci klubu ĽSNS tento návrh podporia, opozícia automaticky kooperuje s ĽSNS. Ide o absurdné videnie a vnímanie politiky, príznačné pre politika kalibru Andreja Danka.
 
Predsedovi parlamentu odporúčame, aby sa nad sebou zamyslel práve on. Na jednej strane podporuje deklaráciu, ktorou sa prihlási k proeurópskemu smerovaniu Slovenska. Už o pár dní neskôr povie v ruskej Dume tamojším poslancom: „Vysoko oceňujem vašu otvorenosť a schopnosť riešiť problémy korektným dialógom.“ Toto odkáže pán Danko krajine, ktorá násilne anektovala Krym.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy