Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ako veľmi ovplyvnilo tržby obchodníkov zatvorenie obchodov počas sviatkov
Zdielať na

Ako veľmi ovplyvnilo tržby obchodníkov zatvorenie obchodov počas sviatkov

BRATISLAVA / Hoci už máme za sebou štyri sviatky, ministerstvo financií zatiaľ oficiálne čísla nezverejnilo a ak sa na to opýtate dvoch rôznych obchodníkov, dostanete dve rôzne odpovede.

Prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu tvrdí, že zákaz maloobchodného predaja niektorým obchodníkom pomohol. Treba dodať, že pod tento zväz spadajú len slovenskí predajcovia potravín, nie veľké zahraničné reťazce a ani malí živnostníci. To, čo stratia vo sviatok, naženú deň predtým, pretože v predvečer sviatku to vyzerá v našich obchodoch ako v predvečer vojny. Zásoby musia byť za každú cenu.

Trpia malí podnikatelia

Ťažké srdce na toto rozhodnutie majú malí obchodníci s nepotravinovým tovarom, ako je oblečenie, alebo hračky. Tieto predajne mali totiž vo sviatky najvyššie tržby. "Považujem to za škodu našej ekonomiky a odnesú si to najmä malí podnikatelia. Pretože tí ľudia neprestali nakupovať, len nakupujú v zahraničí. Pre malých a stredných podnikateľov to dokonca môže byť likvidačné," hovorí podnikateľ Oliver Fodor. 

Ďalší obchodník vraj už túto stratu prepočítal. Nútené 14 a pol dňové voľno mu vraj ročne prinesie stratu až 60 tisíc eur. Že to môže mať na rôznych obchodníkov rôzne veľký dopad, uznáva aj analytik Ineka, Peter Goliaš. "Môže to rôzne ovplyvniť jedných aj druhých." 

Čo na to ministerstvo a banky

Ministerstvo financií vo svojom písomnom stanovisku hovorí, že zatiaľ to na našu ekonomiku zásadný vplyv nemá, na komplexnú analýzu ešte potrebujú čas. Zmeny v zákonníku práce, ktorými sa rozšíril zákaz maloobchodného predaja na ďalšie sviatky v kalendárnom roku, zatiaľ nemá zásadný vplyv na ekonomiku Slovenska. Možný vplyv na maloobchodné tržby sa dá skúmať až po uplynutí dlhšieho časového obdobia." Banky ale už nejaké tie čísla majú. Počas prvých štyroch sviatkov od vstupu zákona do platnosti, trávia rodiny voľný deň aj tak na nákupoch. Lenže za hranicami.

Ako budú postupovať v budúcnosti veľké reťazce, nevieme. Zväzy v Česku sa totiž proti podobnému zákonu rozhodli brániť a začiatkom roka podali protest na Ústavný súd pre obmedzenie slobodného podnikania. Hoci tam je zatvorené iba 5 dní v roku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy