Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Cestujete z Košíc do Prahy? Železnice predstavili nové Pendolino - Košičan
Zdielať na

Cestujete z Košíc do Prahy? Železnice predstavili nové Pendolino - Košičan

ŽILINA / Železnice ukázali, ako my mohli cestovať ľudia z Košíc do Prahy o mnoho modernejšie, ako doteraz. Predstavili zmodernizovanú súpravu Pendolino-Košičan. No a tá patrí medzi rýchliky, ktorými môžete cestovať zadarmo, ak máte na to nárok. Priplatíte si len za miestenku.

Cestovanie v novom rýchliku je iné, ako predtým. Interiér v prvej aj druhej triede je úplne vymenený. "Sú tu nové sedadlá, nové rozvody, nový informačný systém," uviedol Michal Štěpán z predstavenstva z Českých dráh.

Skvalitnilo sa aj hygienické zázemie či akustika. Vagóny sú výrazne tichšie. Za modernizáciu zaplatili viac ako milión eur. Pendolino je vlak, určený na dlhé trate. Niektorí cestujúci nastúpia v Košiciach a vystúpia v Prahe. "Stoličky sú nového konceptu, sedíte pohodlnejšie. Nie je to také strnulé ako v tých starodávnych vlakoch," uviedol Patrik Horný zo Železničnej spoločnosti Slovenska.

Železnice mysleli aj na najmenších. Aby im rýchlejšie ubiehala monotónna jazda, môžu sledovať detské filmy vo vlakovom kine. Vzhľadom na súčasné podmienky slovenských tratí, nemôže Pendolino zatiaľ využiť svoju maximálnu rýchlosť 230 kilometrov za hodinu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy