Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Macron, Fico, Sobotka a Kern sa zhodli: Za rovnakú prácu, rovnaká pláca
Zdielať na

Macron, Fico, Sobotka a Kern sa zhodli: Za rovnakú prácu, rovnaká pláca

SALZBURG / Lídri Rakúska, Česka a Slovenska sa s francúzskym prezidentom Macronom zhodli na dohode o spornej smernici o vysielaných pracovníkoch do októbra a na kontúrach užšieho jadra Únie do konca roka. Kým smernica o pracovníkoch sa týka asi 60-tisíc Slovákov pôsobiacich v zahraničí, smerovanie Slovenska do jadra Európskej únie sa týka nás všetkých.

Pracovníkov chudobnejších krajín, teda aj zo Slovenska, majú v zuboch bohatšie štáty ako Nemecko či Francúzsko.  Miestni tam tvrdia, že naši občania pracujú za nižšie platy, čím podkopávajú ich sociálny systém. "Jednotný trh a voľný pohyb nemajú za cieľ zvýhodňovať krajiny, ktoré presadzujú oslabovanie sociálnych práv," vysvetlil Macron na samite v Salzburgu. 

Štátnici sa zhodli aj na tom, že smernicu o vysielaní pracovníkov by chceli mať hotovú do konca októbra. Ide o pracovníkov, ktorí síce pracujú v zahraničí, no platí pre nich slovenský zákonník práce. Podľa novej smernice by sa mala zaviesť zásada rovnakého spôsobu odmeňovania za rovnakú prácu. 

Slovenský aj český premiér Macronovu snahu o vytvorenie tejto smernice podporili. Ďalej za ňu bude bojovať v Rumunsku i v Bulharsku. Macron však pred partnermi uznal, že vyslaní zamestnanci nemôžu za všetky problémy Francúzska. 

Slovensko už teraz nevie obsadiť 70 000 pracovných miest. Príchod lacnej pracovnej sily zo zahraničia tak zrejme budeme riešiť aj my. 

Hovorilo sa aj o kontúrach jadra Únie, ktoré by svoj tvar mali nadobudnúť do konca roka. "Bavíme sa o krajinách, ktoré majú záujem bližšie spolupracovať," uviedol premiér Fico. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy