Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Obec odmieta odstrániť hákové kríže z verejného parku
Zdielať na

Obec odmieta odstrániť hákové kríže z verejného parku

Zdroj: ISIFA/ilustračné

MONTREAL / Kanadská obec Pointe-des-Cascades v Quebecu odmietla odstrániť z verejného parku svastiky namaľované na kotve, pretože majú podľa nich historické opodstatnenie. Corey Fleischer, ktorý sa venuje odstraňovaniu nenávistných a antisemitských grafitov po celom svete, sa pokúsil hákový kríž premaľovať. Zabránil mu v tom ale starosta obce Gilles Santerre, ktorý ho nechal z parku odviesť políciou s tvrdením, že kotva je súčasťou miestnej histórie.

Pri kotve je vsadená pamätná tabuľa informujúca, že ide o nacistický suvenír, ktorý našli v roku 1980 a ku koncu druhej svetovej vojny bol zrejme súčasťou obchodnej lode z Európy. Na webstránke mesta je ale uvedené, že kotva patrí obchodnej lodi z obdobia pred druhou svetovou vojnou a potápači ju našli pred 25 rokmi. Starosta tiež vo vyhlásení uviedol, že obec neschvaľuje nacizmus a poukázal na to, že pred rokom 1920 bola svastika symbolom mieru.

Fisher ale trvá na tom, že starší význam symbolu je v tomto prípade irelevantný a znak sa jasne vzťahuje k nacistickému Nemecku. Hákový kríž je namaľovaný čiernou farbou v bielom kruhu a takéto farebné prevedenie zaviedla práve Tretia ríša. Aby sa predišlo ďalším nedorozumeniam, sľúbil starosta vystaviť pri pamiatke novú tabuľu, ktorá lepšie vysvetlí jej význam.

Najčítanejšie správy