Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
ZOZNAM: Na Slovensku pribudne 90 kilometrov cyklotrás
Zdielať na

ZOZNAM: Na Slovensku pribudne 90 kilometrov cyklotrás

BRATISLAVA / Na nových 90 kilometrov trás sa môžu tešiť všetci nadšenci zdravej a ekologickej prepravy - cyklistiky. Financovať sa majú z eurofondov a celkovo je na to vyčlenených skoro 82 miliónov eur. Odborník sa usmieva a teší. Dodáva ale, že 90 kilometrov trás by sa hodilo tak v každom meste, nie na celom Slovensku. Na to ako je u nás cyklistika obľúbená máme totiž katastrofálne málo cyklociest.

Na Slovensku prinbudne 28 cyklotrás v dĺžke 90 kilometrov. "Už sú tu konkrétne projekty, ktoré sa budú ralizovať," uviedla ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.

Cielom národného cykloprojektu je dostať do miest menej áut a menej bicyklov. Je to dobré pre životné prostredie aj zdravie ľudí. Odborník na problematiku sa síce teší, ale dodáva: "Každé okresné mesto potrebuje svojich napríklad 87 kilometrov," povedal pre televíziu JOJ člen výkonnej rady OZ Cyklokoalícia Peter Nerti.

V prvej výzve ministerstvo schválilo 28 projektov v hodnote 12,7 milióna eur. Do druhej sa prihlásilo 21.

Nepôjde len o vodiace čiary na cestách. "Musí byť kompletne zmodernizovaná a musí zvyšovať parametre existujúceho stavu. Určite nie je dostačujúce len domaľovanie čiar," hovorí riaditeľ sekcie Programov regionálneho rozvoja Marek Mitošinka. 

Celkovo má rezort podľa informácií TV JOJ vyčlenených 82 miliónov eur. Po prvých dvoch kolách zostáva 60 miliónov. "Dvadsaťosem úspešných projektov vypovedá, že ľudia chcú žiť v kvalitnejšom prostredí," tvrdí Peter Kľučka, národný cyklokoordinátor.

Najčítanejšie správy