Polojasno
22°
Bratislava
Ozdravujú zadlženú Všeobecnú zdravotnú poisťovňu. Zatiaľ úspešne
Zdielať na

Ozdravujú zadlženú Všeobecnú zdravotnú poisťovňu. Zatiaľ úspešne

BRATISLAVA / Od schválenia ozdravného plánu Všeobecnej zdravotnej poisťovne a jeho zavedenia do praxe uplynulo šesť mesiacov a vedenie poisťovne po prvýkrát hovorí už o pozitívnych číslach. Za tento polrok sa im podarilo ušetriť 80 miliónov eur.

Všeobecná zdravotná poisťovňa urobila škrty v zdravotnej starostlivosti a ušetrila tak 80 miliónov eur. Presnejšie reálne úspory sú vo výške 41 miliónov eur a plánované úspory ďalších 39 miliónov eur. "Pol roka sme dohadovali zmluvy, podpísali a zaviedli do praxe," hovorí Mgr. Miroslav Kočan, generálny riaditeľ VšZP.

Ušetriť viac ako 6,4 milióna eur sa im podarilo centrálnym nákupom onkologických liekov. So 70 zdravotníckymi zariadeniami zrušili zmluvy, nakoľko lekári mali úväzky v nemocniciach aj ambulanciách a pacientom sa nevenovali plnohodnotne, ušetrili ďalších 2,4 milióna. Znížili ceny CT vyšetrení a MR vyšetrení čím ušetrili 3, 7milióna eur. Ďalej znížili ceny laboratórnych vyšetrení a tiež ceny zdravotníckych pomôcok.

Opatrenia, ktoré majú najvýraznejší finančný vplyv na zníženie nákladov ZP nadobudli účinnosť v neskoršom období, preto úrad môže ich dopad na hospodárenie zdravotnej poisťovne vyhodnotiť až v najbližších týždňoch.  Hodnotenie je ovplyvnené skutočnosťou, že z 24 prijatých opatrení až 10 opatrení s najvyšším objemom úspor nadobudli účinnosť až k 1. 4. 2017 resp. 1. 7. 2017.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy