Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Univerzity idú vychovať expertov na eurofondy. Keď doštudujú, bude ich menej
Zdielať na

Univerzity idú vychovať expertov na eurofondy. Keď doštudujú, bude ich menej

BRATISLAVA / Od septembra začnú naše univerzity vychovávať budúcich expertov na eurofondy. Podpredseda vlády Peter Pellegrini im na to uvoľnil pol milióna eur. Prví absolventi v tomto odbore budú až v roku 2019. Čerpať eurofondy môžeme ale len do roku 2020.

"Takmer 500 miliónov eur pôjde pre desať univerzít a 18 fakúlt. Na výchovu budúcich expertov pre eurofondy," uviedla hovorkyňa podpredsedu vlády pre Investície a informatizáciu Janka Burdová.

Cieľom je vychovať si odborníkov na eurofondy, ktorí budú pracovať v štátnej správe, čím by štát ušetril na drahých odborníkoch z externých firiem."Nikto nemôže zaručiť, že títo odborníci naozaj pôjdu pracovať do verejnej správy. Títo ľudia sa môžu rozhodnúť, že svoje nadobudnuté vedomosti využijú v súkromných firmách, ktoré sa venujú eurofondom," tvrdí analytik INESS Robert Chovanculiak.

"Podpredseda vlády Peter Pellegrini dbá na to, aby štátna správa ponúkala rovnako atraktívne pracovné podmienky alebo aspoň približne atraktívne pracovné podmienky ako súkromný sektor," dodáva Burdová.

Podmienky v štátnej správe sú v porovnaní so súkromným sektorom naozaj len približné. Pretože kým expert na eurofondy zarobí v súkromnej firme zhruba 2 500 - 3 000 eur mesačne v hrubom, v štátnej správe bez osobných príplatkov a odmien, len niečo medzi 800 až 900 eur v hrubom.

Budeme ich potrebovať?

Problém nie je len v tom ako odborníkov, ktorých si vychováme dostať do štátnej správy. Otázka znie, či ich vôbec budeme ešte potrebovať. "Prvých absolventov očakávame za dva roky," uviedla hovorkyňa Petra Pellegriniho.

Bude to v roku 2019. Eurofondy pritom môžeme čerpať len do roku 2020. "Tak táto iniciatíva prišla podľa môjho názoru už dosť neskoro. Programové obdobie končí v roku 2020. A keď chceme na vysokých školách vychovať nových úradníkov, tak je to výchova bez efektu, pretože títo ľudia už budú v budúcnosti neuplatniteľní," myslí si odborník na eurofondy Ján Rudolf.

"Škoda, že tá podpora prichádza až teraz, keď už v podstate je posledná fáza fungovania štrukturálnych fondov," hovorí Maroš Finka z Ústavu manažmentu STU.

"Eurofondy by mali pokračovať aj po roku 2020 akurát, že bude väčšia konkurencia v Bruseli pri porovnávaní slovenských projektov. Takže pripravení experti budú viac než vítaní," dodáva hovorkyňa Janka Burdová.

Odborník na eurofondy to tak ružovo nevidí, podľa neho dostaneme po roku 2020 eurofondov podstatne menej ako doteraz. "Skutočne ide o sumy niekoľkonásobne menšie. A tí úradníci, ktorí teraz pracujú na ministerstvách budú absolútne postačujúci respektíve bude ich nadbytok," dodal Ján Rudolf. 

 

 

Najčítanejšie správy