Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Firmy bojujú s akútnym nedostatkom kvalifikovaných pracovníkov
Zdielať na

Firmy bojujú s akútnym nedostatkom kvalifikovaných pracovníkov

BRATISLAVA / Historicky najnižšou nezamestnanosťou sa tento týždeň pochválilo ministerstvo práce. Ekonomike sa darí a väčšina firiem už dlhšie bojuje s nedostatkom kvalifikovaných ľudí. Premiér a minister sa tešia, že nezamestnanosť môže klesnúť pod šesť percent. Ale čo ďalej? Tam sú totiž naše limity.

Len za jún vytvorili zamestnávatelia 17 tisíc nových pracovných miest a momentálne ponúkajú vyše 62 tisíc pozícií. "Medzimesačne sme zaznamenali pokles o 12 394 osôb, medziročne sme zaznamenali pokles o 68 618 osôb," uviedol generálny riaditeľ Ústredia práce Marián Valentovič. Tento trend má naďalej pokračovať a ekonomika má v budúcom roku rásť. Nezamestnanosť by tak mohla dosiahnuť nový rekord. 

Závisí to však aj od toho, ako sa noví absolventi umiestnia na trhu práce. Ministerstvo na tom plánuje s absolventmi intenzívne pracovať. Problém máme najmä s dlhodobo nezamestnanými. Na jednej strane sa s nimi koncepčne dlhodobo za žiadnej vlády nepracovalo, na druhej strane je to často zbytočný boj. 

Najmä na západe pritom bojujú firmy s nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily. Jednou z možností je mobilita za prácou. Podľa ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera to nevykryje problém, ktorý na západe Slovenska existuje. V oblastiach, kde pracujú firmy s akútnym nedostatkom pracovnej sily, sa aj podľa vzoru Poľska či Maďarska, bude prehodnocovať politika zamestnávania cudzincov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy