Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Právnik o kauze Rapid Life: Klienti sa môžu dostať k peniazom
Zdielať na

Právnik o kauze Rapid Life: Klienti sa môžu dostať k peniazom

BRATISLAVA / Pred mesiacom banková polícia zhabala všetky dokumenty a Národná banka na poisťovňu uvalila nútenú správu. Zo zadržaných dokumentov vyplýva, že poisťovňa, ktorá uzavrela tisícky zmlúv, nemá v porovnaní s miliónovými záväzkami takmer žiadny majetok. Poisťovňa pôjde s najväčšou pravdepodobnosťou do konkurzu.

Spoločnosť Rapid life mala problémy dlhodobo, rázny krok Národnej banky Slovenska prišiel až teraz. Všetky poisťovne auditujú nezávislé spoločnosti, a kontroluje ju aj národná banka.

Namieste je otázka, ako sú na tom ostatné poisťovne. Podľa právnika spoločnosti DAS Ilju Sulíka by situácia ako pri poisťovni Rapid life, v iných poisťovniach nastať nemala.

"Rapid life je určitá výnimka, pretože za nimi nebol žiadny európsky alebo svetový poisťovací alebo finančný koncern. Nemyslím si, že by niečo podobné malo hroziť iným poisťovniam," uviedol Sulík.

Každá poisťovňa je povinná vytvoriť striktný kontrolný mechanizmus.

"Pre všetkých ostatných klientov, ktorí by mali pochybnosti, odporúčam pozrieť si webové stránky poisťovní, kde sa dočítajú cez výročné správy alebo iné podobné informácie, súčasťou akého koncernu sú jednotlivé poisťovne. Tam by mala byť dostatočná garancia, že sa nemôže stať to, čo sa stalo so spoločnosťou Rapid life," uviedol Sulík.

"Rapid liffe už v minulosti mal množstvo sporov, kedy vypovedal zmluvy o životnom poistení, ktoré podľa občianskeho zákonníka vypovedať nemôže," dodáva právnik. Podľa jeho slov to je problém, ktorý trvá už osem až deväť rokov. Pred niekoľkými rokmi spoločnosť vystúpila zo Slovenskej asociácie poisťovní. "Bola to taká čierna ovca na poistnom trhu," hovorí právnik.

"Najmä klienti Rapid lifu budú čakať na to, či Národná banka Slovenska mohla alebo mala zakročiť skôr a prečo sa tak nestalo," dodal Sulík.

Veľa majetku nemá

Nútená správkyňa v utorok uviedla, že spoločnosť Rapid life veľa majetku nemá. Podľa Ilju Sulíka sa ale klienti môžu dostať čiastočne k peniazom. Jednou z možností je výťažok z konkurzu. "Je ale otázne, ako sa to podarí uspokojiť. Je tam totiž veľa poistníkov," dodáva Sulík.

"Ak by súd skonštatoval, že prišlo k spáchaniu trestného činu, tak potom cez náhradu škody. Ale tam je rozhodujúce to, či sú peniaze u niekoho vystopovateľné. Či sa ich podarí nejakým spôsobom zaistiť. Tu by popri Národnej banke Slovenska mohli účinne zasiahnuť orgány činné v trestnom konaní," dodal Sulík.

Podľa Sulíka nádej pre klientov stále existuje. "Pri sumách, ktoré sú rádovo v tisícoch eur, sa im potenciálne môže vrátiť naozaj aj iba zlomok z tej sumy," dodáva právnik spoločnosti DAS.

Na Slovensku sú banky chránené zákonom o ochrane vkladov, poisťovne ale takéto niečo nemajú. Podľa odborníka prípad Rapid life dokazuje, že ak sa zanedbá kontrola, tak to môže dopadnúť ako v prípade tejto spoločnosti. "Prípad Rapid life dokazuje, že ak sa kontrola zanedbá a sú avizované nedostatky niekoľko rokov, tak to môže dopadnúť takto," dodal Sulík.

"V prípade Rapid life môžeme hovoriť o neserióznosti až kriminálnych aktivitách vedenia spoločnosti," dodal právnik. 

Po tom, ako nútená správkyňa uviedla, že na 99 percent klienti spoločnosti neuvidia svoje peniaze, okamžite sa začali ozývať nespokojní klienti. "Niekto tu má poriadne za ušami. Viete, ak by to bola ďalšia nebankovka, tak poviem dobre, je to moja blbosť. Ale ide o poisťovňu, nad ktorou mala dohľad vykonávať NBS," uviedla nespokojná klienkta.

Dnes sa už vyjadril aj šéf spoločnosti Rapidlife. Stručne, bez možností otázok. Ďalšie vraj až v piatok. "Ak bude správkyňa postupovať v súlade so zákonom a bude naozaj konať v záujme poistencov, ak bude NBS rešpektovať rozhodnutia súdov, tak všetci poistenci dostanú všetky svoje peniaze a to za škody, ktorú má poisťovni zaplatiť NBS," uviedol bývalý predseda predstavenstva ŽP Rapid Life Peter Talán. Pozrite si reportáž Samuela Migaľa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy