Oblačno
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
Podnikatelia pozor: Účtovníctvo si budete musieť odložiť o niečo dlhšie
Zdielať na

Podnikatelia pozor: Účtovníctvo si budete musieť odložiť o niečo dlhšie

Archívne video

BRATISLAVA / Podnikatelia budú musieť zrejme účtovné záznamy archivovať dvojnásobne dlhý čas oproti súčasnosti. Predpokladá to návrh novely zákona o účtovníctve, ktorú do pripomienkového konania predložil rezort financií.

Ak návrh prejde v predloženom znení, firmy budú musieť od budúceho roka archivovať namiesto piatich rokov až desať rokov aj účtovné doklady, účtovné knihy a účtovné záznamy. V súčasnosti sa desaťročná archivačná doba aplikuje iba na účtovné závierky a výkazy vybraných údajov z účtovných závierok.

Boj proti daňovým podvodom

Ministerstvo financií sa pri tejto zmene odvoláva na aktualizovaný akčný plán boja proti daňovým podvodom, z ktorého táto požiadavka orgánov činných v trestnom konaní na predĺženie lehoty doby archivácie účtovných dokladov na desať rokov vyplynula. Dôvodom má byť zabezpečenie účelnosti konania. Podľa navrhovaného prechodného ustanovenia by sa pritom predĺženie doby archivácie na desať rokov malo týkať aj účtovných záznamov, ktorým ku dňu účinnosti tejto novely ešte neuplynie aktuálna päťročná archivačná lehota.

Ďalšie návrhy

Okrem predĺženia obdobia archivácie je súčasťou navrhovanej novely, ktorej účinnosť sa navrhuje od 1. januára 2018, aj možnosť pre novovzniknutú nástupnícku účtovnú jednotku zvoliť veľkostnú štruktúru na účely účtovania a vykazovania individuálnej účtovnej závierky. Navrhujú sa tiež úpravy na odstránenie technických problémov pri zmene právnej formy najmä účtovných jednotiek v oblasti školstva.

„Predmetom návrhu zákona sú aj úpravy v oblasti ukladania účtovných dokumentov do registra účtovných závierok pri zanikajúcej účtovnej jednotke a aj možnosť daňového úradu vyzvať účtovnú jednotku na odstránenie nedostatkov, ak účtovná jednotka neuložila účtovné dokumenty, nevyplnila všeobecné náležitosti správne, doručené podanie bolo neúplné alebo podľa nesprávneho vzoru,“ píše v predkladanej správe k návrhu ministerstvo financií. Novela má tiež zjednodušiť administratívu a účtovné postupy pre európske spoločnosti, ktoré premiestnia svoje sídlo na územie Slovenskej republiky.

Ministerstvo poľnohospodárstva v spolupráci s podnikateľmi prichádza s opatreniami, ktoré by mali znížiť náklady podnikateľov. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy