Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Trinásty plat pre všetkých
Zdielať na

Trinásty plat pre všetkých

BRATISLAVA / Trinásty plat by museli dostávať všetci zamestnanci, ktorí vo firme odpracujú minimálne jeden rok. Povedal to v piatok Robert Fico na koaličnej rade. Opozícia rovnaké nadšenie nezdieľa.

"Chceme na jeseň začať legislatívnu činnosť, ktorá posunie tieto návrhy do Národnej rady Slovenskej republiky s tým, že čo bude môcť nadobudnúť účinnosť, bude môcť nadobudnúť účinnosť okamžite tam, kde nás to nejako netlačí," informoval premiér Fico. 

Malé firmy sa zapotia 

Napriek tomu, že tento podnetný nápad vyzerá sľubne, odborníci aj zamestnávatelia tvrdia, že to pre nich nebude také jednoduché. Podľa nich to bude náročne najmä pre malé firmy, ktoré pôsobia v zaostalejších regiónoch. Situáciu budú riešiť po svojom. "Budú sa snažiť znížiť tie platy, resp. na ďalší rok neurobiť nárast platov, ktorý by tak či tak plánovali," vyjadril svoj názor Michal Páleník z Inštitútu zamestnanosti.

Opozícia je proti

V prípade, že by sa krajina dostala do ekonomických problémov, je pravdepodobné, že by 13. plat zrušili. To môže viesť ku globálnym nepokojom. Proti povinnému 13. tému platu je naša opozícia. "Plat zamestnanca má tvoriť trh. To znamená, akú hodnotu pre mňa zamestnanec má, akú pridanú hodnotu dokáže vyrobiť a tomu adekvátnu plácu zamestnávateľ môže tomuto človeku dať," uviedla Jana Kiššová vo svojom komentári.

"​Pokiaľ ide o predstavu, ako pretransformovať koncoročné odmeny, alebo iný objem peňazí do 13 platu. Dohodnutí sme, že po tom hneď, ako spracujeme po technickej stránke všetky tieto opatrenia, zvoláme aj radu solidarity, rozvoja a prejdeme to celé ešte raz,"  ubezpečoval o postupe Róbert Fico.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy