Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vedci prišli na to, ako znížiť počet nezamestnaných na Slovensku
Zdielať na

Vedci prišli na to, ako znížiť počet nezamestnaných na Slovensku

SLOVENSKO / Vedecký výskum slovenských akademikov odhalil spôsob, ako znížiť nezamestnanosť. Súvisí to vraj s tým, z akých predmetov študenti maturujú. Kľúčom k úspechu má byť matematika a latinčina.

Podľa výskumníkov dvere k úspechu otvára maturita z matematiky. "Matematika rozhodne dáva študentovi základy klasického vzdelania, analytického myslenia, videnia súvislostí, analyzovania problémov aj syntetizovania," myslí si vedecký pracovník zo Slovenskej akadémie vied Viliam Páleník.

​V mnohých krajinách Európskej únie je maturita z matematiky povinná. "Zhruba v polovici týchto krajín," dodal Páleník. Vedci navrhujú ako ďalší základ klasického vzdelania latinčinu pre žiakov, ktorí chcú študovať medicínu, prírodné vedy či cudzie jazyky.

"Nie je však dostatok vyučujúcich," povedal Páleník. "Štúdium latinčiny otvára dvere k poznaniu ďalších jazykov," myslí si Mgr. Ľudmila Buzássyová, PhD., vedúca Katedry klasickej a semitskej filológie FiF UK.

Na projekte pracovalo vyše desať riešiteľov. Bol zameraný na zapojenie do chodu celej spoločnosti a na zvýšenie nezamestnanosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy