Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Euro je na vzostupe. Môžu z toho ťažiť aj Slováci
Zdielať na

Euro je na vzostupe. Môžu z toho ťažiť aj Slováci

BRATISLAVA / Jednotná európska mena je opäť v kurze. Pochybnosti o jej budúcnosti sú nateraz zažehnané a euro si postupne získava stratenú dôveru investorov. Upokojenie situácie v eurozóne a neistota v Spojených štátoch posunula euro na polročné maximá k americkému doláru. Nie je však vylúčené, že bude naďalej posilňovať.

Jednotná európska mena sa po sérii zemetrasení na starom kontinente postupne vracia na stratené pozície. Okrem inflácie v Amerike k tomu prispel aj výsledok francúzskych volieb.

Investorov ovplyvnil aj rast európskej ekonomiky, ktorý je oveľa vyšší ako v Amerike. "Plusom pre euro je zmiznutie alebo odstránenie politických rizík v eurozóne," myslí si Stanislav Pánis, analytik J&J banky. 

"Európska ekonomika sa už konsoliduje, má vzostupnú tendenciu a už nejde o tú krehkú ekonomiku, ako to bolo predtým," hovorí Tomáš Daňhel, analytik SAXO BANK Praha. 

Dôvera v jednotnú európsku menu tak opäť stúpa a jej hodnota by sa nemusela zastaviť na súčasnej úrovni okolo 1,10 dolára za euro. 

„Férová hodnota eura voči doláru je kdesi okolo 1,25 – 1,30," vysvetľuje Pánis. 

„Silnejšie euro znamená, že budeme kupovať lacnejšie tovary zo zahraničia mimo Európskej únie," konštatuje Ronald Ižip, analytik Trim Broker. 

Práve lacnejšie euro však pomohlo oživiť naše hospodárstvo. Riziká v eurozóne naďalej pretrvávajú a jednotná mena by sa mohla vybrať ktorýmkoľvek smerom.

„Európa stojí a padá na Taliansku,“ myslí si Ižip. 

„Pokiaľ sa situácia v talianskej ekonomike nebude výrazne zlepšovať, tak môže tam rásť popularita antisystémových strán,“ vysvetľuje Pánis. 

V prípade ich víťazstva by sme zrejme museli začať riešiť nie hodnotu eura, ale otázku, kde sa ešte vlastne bude používať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy