Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Šek s nedoplatkom od vodárov vyrazil dôchodcovi dych
Zdielať na

Šek s nedoplatkom od vodárov vyrazil dôchodcovi dych

BELADICE / Neuveriteľný nedoplatok prišiel Jánovi z Beladíc od Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti. Z faktúry sa dozvedel, že im dlhuje jeden cent. Náklady za nezmyselnú dlžobu však budú stáť tohto muža, aj spoločnosť niekoľkonásobne viac.

Ján dostal vyúčtovanie od Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti, v ktorom sa píše, že jej dlhuje presne jeden cent. K faktúre je priložená aj poštová poukážka, prostredníctvom ktorej môže muž dlh uhradiť. Zistili sme, že takáto platba možná je, za jeden cent zaplatí 50 násobok. V takomto prípade musí pošta účtovať bežnú sadzbu, ktorá má stanovenú iba hornú hranicu.

"Zákazník môže poštovým poukazom na účet uhradiť sumu na účet aj vo výške jedného centa, podľa platnej tarify je poslanie hotovosti do 30 eur prostredníctvom dvojdielneho poštového poukazu, spoplatnené sumou 50 centov," potvrdila hovorkyňa Slovenskej pošty Martina Macková.

Dôchodca zaplatí 51 centov a logicky sa pýta, či sa oplatilo druhej strane posielať takýto list. Aj vodári s ním mali určité náklady. "Mohli mi to prirátať k šeku, ktorý mi pošlú na budúci mesiac," potvrdil dôchodca. 

"Opravná faktúra je zároveň daňovým dokladom pre daň z pridanej hodnoty a je potrebné ju vystaviť a zaslať zákazníkom. Bežne mimoriadne opravné faktúry v takomto rozsahu nevykonávame," potvrdila obchodno-ekonomická riaditeľka Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti Gabriela Pytelová.  

Podľa vodárenskej spoločnosti tento nedoplatok spôsobila regulácia cien energií. Aj keď ide o mimoriadne nízku sumu, Ján zaplatiť musí. "V prípade ak zákazník nezaplatí sumu do 50 centov, ponechávame tento nedoplatok na jeho zákazníckom účte, ktorý budeme požadovať pri budúcej vyúčtovacej faktúre," dodala Pytelová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy