Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Slovensko, Nemecko a Česká republika tvoria významný automobilový trojuholník
Zdielať na

Slovensko, Nemecko a Česká republika tvoria významný automobilový trojuholník

BRATISLAVA / Silný hospodársko-inovatívny trojuholník má vzniknúť medzi Nemeckom, Českom a Slovenskom. Rokovali o ňom český a slovenský premiér s nemeckou kancelárkou cez týždeň v Berlíne. Všetky tri krajiny tvoria chrbticu automobilového priemyslu v Európe.

Vzájomné vzťahy Slovenska, Nemecka a Českej republike sú výborné. Nemecko patrí k top investorom v oboch krajinách a pod koncernom Volkswagen patrí ak česká Škoda. "Slovensko, Nemecko a Česká republika tvoria významný priemyselný trojuholník v strede Európskej únie," povedal na rokovaní slovenský premiér Robert Fico.

"Musíme posilniť konkurencieschopnosť, hospodársku situáciu aj situáciu nášho výskumu," uviedla po stretnutí nemecká kancelárka Angela Merkel.

Lídri krajín sa v Berlíne dohodli, že sa v blízkej dobe stretnú ministri hospodárstva a odborníci zo všetkých troch krajín. Aby prehĺbili spoluprácu a vývoj. Minister hospodárstva na rokovaní vlády potvrdil záujem Slovenska o takýto postup. Aj keď úplne jasnú predstavu ešte nemal.

Podľa analytika si rýchla doba vyžaduje už nielen zapojenie firiem, ale aj štátov. Nemci môžu byť v tomto období dobrí učitelia. "Otázka aplikovaného výskumu. Toto je téma, z ktorej vychádza inovačná sila nemeckých firiem," hovorí analytik Slovenského automobilového inštitútu Martin Jesný.

Slovensko má zo všetkých troch krajín najväčšie problémy, ktoré mu bránia v tom, aby naplno využilo inovatívny potenciál. Aj v tomto smere sa máme, čo učiť. "Vysoké školy alebo vedecké inštitúcie dokážu riešiť problémy firiem," dodal Jesný.

Technologický vývoj ide neúprosne dopredu a vyžaduje si oveľa rýchlejšie reakcie ako predtým. "Vnímame veľký posun v koncipovaní najmä nových automobilov a začínajú sa uplatňovať nové formy priemyselnej výroby, takzvanej 0,4," uviedol minister hospodárstva Peter Žiga.

Najčítanejšie správy