Jasno
18°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Žaloba na Nemecko. Mýto je len pre cudzincov, namieta Rakúsko
Zdielať na

Žaloba na Nemecko. Mýto je len pre cudzincov, namieta Rakúsko

VIEDEŇ / Rakúsko podá proti spoplatneniu nemeckých diaľnic pre osobné autá žalobu na Súdnom dvore Európskej únie. V piatok to oznámil minister dopravy Jörg Leichtfried. Podľa jeho slov ide o mýto pre cudzincov. O podobnom kroku uvažuje aj Česká republika.

Rakúsko o svojom zámere podať žalobu proti nemeckému mýtu informovalo krátko po tom, čo minulý piatok prešlo v parlamente. Rakúsky minister dopravy uviedol, že plánovaný krok je mýtom pre cudzincov a je v rozpore s právom Európskej únie. 

Presný termín podania žaloby ale nešpecifikoval. Podľa neho musí najskôr Európska komisia formálne prerušiť riadenie o porušení zmluvy s Nemeckom. Následne bude možné podať žalobu. 

Rakúsky kancelár Christian Kern podľa Leichtfrieda o mýte už telefonicky rozprával s nemeckou kancelárkou Angelou Merkel a informoval ju o ďalšom právnom postupe Viedne. 

​Spoplatneniu nemeckých diaľnic pre osobné autá mohla ešte zabrániť nemecká Spolková rada, v ktorej zasadajú zástupcovia jednotlivých nemeckých krajín. Tá mu však rovnako v piatok dala zelenú tým, že si neuplatnila právo námietky. Mýto sa tak začne vyberať v roku 2019.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy