Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Kontrolóri našli v Bratislave brazílske mäso so salmonelou
Zdielať na

Kontrolóri našli v Bratislave brazílske mäso so salmonelou

BRATISLAVA / Testy Štátnej veterinárnej a potravinovej správy potvrdili prítomnosť salmonely v jednom z pozastavených produktov z Brazílie. Rozsiahle kontroly naďalej pokračujú.

Pri kontrolách nenašli chemické látky, ktorými v Brazílii už pokazené mäso. Našli ale baktériu salmonely. V mäse, ktoré bolo v skladoch aj v školských či verejných zariadeniach. "Subtyp, ktorý sme diagnostikovali, Haidelberg, je rozšírený v Kanade a Amerike v chovodch hydiny," uviedol šéf Štátnej potravinovej a veterinárnej správy Jozef Bíreš. Kontrolóri ich našli v skladoch v Bratislave.

Dnes by mal výsledky kontrol Úradu verejného zdravotníctva. "K dnešnému dňu bolo vykonaných tri tisíc kontrol v zhruba 2 900 zariadeniach spoločného stravovania. Z toho 900 týchto boli školské zariadenia," uviedol minister zdravotníctva Tomáš Drucker.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka apeluje na verejnosť, aby kontrolovala pôvod mäsa, ktoré konzumuje. "Na Slovensko bolo cez Holandsko a Poľsko dovezených až 21 000 kilogramov tohto nakazeného brazílskeho mäsa. Naši veterinárni inšpektori okamžite nariadili jeho sťahovanie, bolo totiž rozdistribuované až do 54 reštaurácií po krajine,“ uviedla Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

 V rámci preventívnych opatrení MPRV SR nariadilo predaj brazílskeho mäsa okamžite pozastaviť. Počet kontrolovaných vzoriek ŠVPS SR vzrástol z 237 na 341 produktov. "Doterajšie laboratórne testy preukázali 17 nevyhovujúcich vzoriek. V jednom z týchto brazílskych produktov – produkt značky SEARA “Mrazené kuracie prsia bez kosti bez kože bez innerfiletu solené“ v 2 kg balení, výrobca spoločnosť Agricola Jandelle, sme zistili Salmonellu kmeňa Heidelberg,“ uviedol Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ ŠVPS.  

Kontroly vykonávajú aj naďalej, zameriavajú sa hlavne na prevádzkovateľov, ktorí vlastnia sklady a dodávajú ho reštauráciám a konečným spotrebiteľom. Testy na konzervačné látky aj na prítomnosť salmonely stále prebiehajú. Pri žiadnej z testovaných vzoriek zatiaľ neobjavili chemické látky, ktorými mali v Brazílii upravovať pokazené mäso .

Priebežná informácia o vyšetrovaní vzoriek odobratých v rámci ŠVPS SR v súvislosti s kauzou „Mäso z Brazílie“:

Počet odobratých vzoriek

Počet vyšetrených vzoriek

Z toho počet nevyhovujúcich vzoriek

101

52

17

Najväčšiu istotu nezávadnosti mäsa a mäsových výrobkov môžu mať spotrebitelia pri domácich produktoch. "Zdôrazňujem, že mäso zo Slovenska je pod prísnou kontrolou našich veterinárnych inšpektorov od bitúnkov až po pulty. U mäsa, ktoré prešlo pol zemegule a vstúpilo do Európskej únie cez iné krajiny treba byť veľmi opatrný,“ vyzvala ministerka Matečná. Brazílske hlboko zmrazené kuracie mäso a kuracie pečienky, k nám totiž putovali až cez štyri distribučné spoločnosti - dve v Holandsku a dve v Poľsku. Naši veterinári si však myslia, že potravinový škandál, ktorý nabral takéto obrovské rozmery, môže siahať aj za hranice Brazílie.


Baktéria, ktorú v ňom našli, sa vyskytuje v severnej Amerike a Kanade. Nie je preto vylúčené, že sa pod dohľadom skorumpovaných kontrolórov v Brazílii prebaľovalo aj mäso zo zahraničia a potom sa posielalo do Európy. "Určite sa budeme pýtať Európskej komisie a Brazílie, či je to reexport, alebo to priamo pochádza z Brazílie. To je dosť podstatná otázka, pretože v EÚ sa tento subtyp nevyskytuje a na Slovensku obzvlášť," vyjadril sa Jozef Bíreš, riaditeľ ŠVPS SR.

Opatrní musíte byť najmä pri práci so surovým mäsom, ktoré ešte neprešlo tepelnou úpravou. To znamená, že po očistení a nakrajáni treba poriadne očistiť nôž aj pracovnú dosku a dôkladne si umyť ruky! V žiadnom prípade nôž ani dosku už nepoužívajte na krájanie zeleniny, ktorú nebudete variť dostatočne dlho a pri dostatočne vysokej teplote.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy