Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ako zníži spotrebu elektriny v domácnosti?
Zdielať na

Ako zníži spotrebu elektriny v domácnosti?

Zdroj: Thinkstock

BRATISLAVA / Bežná domácnosť na Slovensku míňa najviac elektriny na prevádzku elektroniky, varenie, osvetlenie a pre chladničku.

Práve tieto štyri oblasti predstavujú spolu viac ako 2/3 spotreby elektrickej energie v domácnosti a logicky práve tu je možné ušetriť niektorými režimovými opatreniami a zmenami najviac. Vzhľadom na to, že aj u nás je aktuálne energetika ako oblasť predmetom revolučných zmien, je načase využiť nastupujúce trendy a ušetriť aj do budúcnosti nemalé financie.

Energetické štítky treba vedieť čítať

Už od roku 2002 sú zavedené pre spotrebiče energetické štítky. Tie vypovedajú najmä o tom, ako veľmi je daný spotrebič náročný na elektrickú energiu. Od roku 2010 sú štítky jednotné v celej EÚ a aktuálne existuje sedem tried od A s troma hviezdičkami až po D, pričom D označuje triedu s najhoršou spotrebou elektrickej energie. S energetickými štítkami sa ľudia stretávajú najčastejšie pri práčkach, chladničkách, mrazničkách, umývačkách riadu, sušičkách, rúrach a varných doskách.

Majú ich už napríklad aj menšie spotrebiče, ako sú vysávače, rýchlo varné kanvice alebo mikrovlnné rúry. Dôležité je však všímať si nielen energetickú triedu, ale aj spotrebu elektrickej energie vyjadrenú v číslach. Tu pozorujte viac údaj za 24 hodín, ako údaj za rok, ktorý býva prepočítaný len na základe štatistík a tak môže skresliť individuálnu preferenciu každého spotrebiteľa.

Chladíte a mrazíte správne?

Chladnička a mraznička sú zrejme jediné spotrebiče, ktoré idú v domácnosti nepretržite 24 hodín denne a po celý rok. Z toho dôvodu si treba všímať najmä ich spotrebu a je ideálne, ak si vyberiete kategóriu spotrebiča v energetickej triede aspoň A +. Pokiaľ to financie dovoľujú, odporúčame zvoliť A +++, pretože tu možno počítať s úsporou energie aj o 40 % oproti kategórii A +.

Dôležité je pri prevádzke dodržiavať návod od výrobcu týkajúci sa teplotných zón. Toto veľa ľudí nevie a v podstate tak používa svoj spotrebič „nesprávne“. Väčšina chladničiek už používa zonáciu a má vlastné zóny napríklad pre poličky s 0 stupňov Celzia až po časť pre skladovanie nápojov s teplotou 12 stupňov Celzia. V mrazničke je optimálna teplota mínus 18 stupňov Celzia.

Variť a piecť treba vedieť

Ak nemáte plynovú rúru a varnú dosku, odporúčame aj v tomto prípade vybrať si čo najviac šetrné spotrebiče. Ak sa dá, využite indukčnú varnú dosku, ktorá dokáže znížiť spotrebu elektriny oproti starým modelom bežných elektrických varných dosiek aj o tretinu či polovicu. V prípade rúry je najlepšie brať len tak veľkú rúru, akú využijete - rozhodne teda nič nedimenzujte navyše.

Dôležitý je aj samotný proces pečenia a varenia. Skúste zaviesť niektoré jednoduché režimové opatrenia, vďaka ktorým viete ušetriť aj pri samotnej prevádzke. Napríklad využite viac stupňov samotnej rúry, zužitkujte aj zvyškové teplo a zbytočne dlho rúru nepredhrievajte a skúste piecť v rúre viac vecí naraz. Ak varíte bez pokrievky, nezapnite odsávač pár na príliš vysoký výkon.

Sledujte ceny energií a porovnávajte

Veľmi dôležité je aj porovnávať ceny. Pokiaľ využívate elektrinu nielen na prevádzku bežných spotrebičov, zvážte inú sadzbu ako je obvyklá D1 alebo D2 sadzba. D3 sadzba je typická nočným prúdom, ktorý je lacnejší ako ten cez deň. V tomto prípade ale treba mať presne vypočítané, či naozaj v noci využijete zvýšený odber.

D4 a D5 sadzby sú už dvojtarifné a používajú sa v prípade kúrenia. Zvážiť treba tiež výber alternatívneho dodávateľa elektrickej energie, ktorý môže ponúknuť o niečo lepšiu cenu za 1 kWh. Cenníky sú spravidla zverejnené online na webstránkach dodávateľov elektriny a môžete si tak veľmi rýchlo a jednoducho všetko vybrať a porovnať!

Najčítanejšie správy