Jasno
20°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Platy v štátnej správe: Dvaja pracovníci na rovnakej pozícii s rôznymi mzdami
Zdielať na

Platy v štátnej správe: Dvaja pracovníci na rovnakej pozícii s rôznymi mzdami

BRATISLAVA / Niektorí si od nového zákona o štátnej službe zrejme sľubovali viac peňazí pre svoju rodinu. Majú pravdu a vláda o rozdieloch vie. Ide pritom o dlhodobý problém.

Minimálna mzda v budúcom roku bude 435 eur. Minimálny plat zamestnanca v štátnej správe len 419,50 eur. Tento rozdiel síce môže byť pre niekoho zanedbateľný, no pre mnohých ľudí od toho závisí napríklad to, či budú schopní zaplatiť inkaso. Štát im rozdiel musí dorovnať.

"Tarifný plat je len jednou zo zložiek platu zamestnanca. K tomu môže dostať ešte príplatky, ak celkový plat nedosahuje úroveň minimálnej mzdy, vtedy zamestnávateľ musí rozdiel doplatiť," informovala Veronika Husárová z tlačového odboru ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.

Dorovnávanie platov

Podľa odborárov ale takéto dorovnávanie môže niektorých zamestnancov dokonca aj ochudobniť. Napríklad pri odmenách.

"Vieme o prípadoch, kedy zamestnancovi bol dorovnaný plat do výšky minimálnej mzdy a prišiel o iné príplatky," uviedla Martina Némethová z Konfederácie odborových zväzov.

Kritici hovoria, že platy v štátnej správe sú dlhodobý problém a to nielen preto, že sú nízke a nedokážu prilákať perspektívnych mladých ľudí, ale mnohí zamestnanci sú závislí od osobných príplatkov, ktoré nie vždy bývajú transparentné. Mnoho totiž stále závisí od vôle vedúcich pracovníkov.

Rovnaké miesto, rôzne platy

Ďalším problémom je prestarnutý úradnícky aparát. "Často sa stáva, že dvaja zamestnanci na rovnakej pozícii, no jeden má 450 eur a druhý 900 eur. To len vyvoláva demotiváciu a zlú krv v štátnej správe. Skôr by sa mali zvýšiť základné platy a príplatky znížiť," navrhuje poslankyňa Veronika Remišová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy