Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Výbuchy v Istanbule zabili najmenej 38 ľudí
Zdielať na
Krimi

Výbuchy v Istanbule zabili najmenej 38 ľudí

ISTANBUL / Sobotné výbuchy pri futbalovom štadióne istanbulského klubu Besiktas zabili najmenej 38 ľudí a 155 zranili. Medzi obeťami je 30 príslušníkov polície a ôsmi civilisti. Prezident Recep Tayyip Erdogan vo vyhlásení označil explózie za teroristický útok, ktorého cieľom bolo spôsobiť čo najväčšie škody. Potvrdil, že akcia si vyžiadala obete.

Jedna z náloží bola umiestnená v aute, ktoré explodovalo po ligovom zápase tesne pri štadióne. Zápas sledovali na štadióne Besiktas v európskej časti Istanbulu tisíce ľudí. Svedkovia povedali, že počuli dve hlasné explózie a neskôr sa ozývala streľba. 

Minister vnútra Süleyman Soylu povedal, že útok bol zrejme namierený proti autobusu tureckej zásahovej policajnej jednotky, ktorá počas zápasu zaisťovala poriadok. Jeho vládny kolega Ahmet Arslan na Twitteri nazval útok činom teroristov. 

"Proti našim bezpečnostným silám a prito občanom bol spáchaný teroristický útok. Explózia po futbalovom zápase mala zabiť čo najviac ľudí. Výsledkom sú, bohužiaľ, mŕtvi i ranení," vyhlásil v prvej reakcii prezident Erdogan. 

Niektorí zranení bojujú o život

Podľa záberov televízie CNN bolo okolie štadiónu zatvorené a na mieste boli desiatky policajných a záchranárskych áut. Niektorí zo zranených sú vo vážnom stave. 

Krátko pred výbuchmi na štadióne skončilo stretnutie najvyššej tureckej ligy medzi domácim Besiktasom a tímom Bursaspor. Hráči sú v poriadku, odišli ešte pred výbuchom. 

K útoku sa prihlásil radikálna kurdská skupina TAK, podľa ktorej pri výbuchoch zomreli dvaja jej členovia. 

Útoky proti bezpečnostným zložkám nie sú v Turecku nijako výnimočné, častejšie sú ale na juhovýchode krajiny, kde ich úrady pripisujú kurdským separatistom. na iných miestach Turecka útočí tiež teroristická oragnizácia Islamský štát. K explózii pri štadióne sa zatiaľ nikto neprihlásil.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy