Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Explodoval vlak, najmenej siedmi ľudia neprežili
Zdielať na
Krimi

Explodoval vlak, najmenej siedmi ľudia neprežili

SOFIA / Na severovýchode Bulharska sa v sobotu vykoľajil a následne explodoval vlak s cisternami, v ktorých bol kvapalný plyn. Výbuch potom spôsobil prudký požiar. Najmenej sedem ľudí zomrelo a viac než 20 ich utrpelo zranenia. Panujú obavy, že mŕtvych bude viac. Dedinu, kde sa tragédia stala a kde je poškodených či úplne zničených asi 50 domov, sa úrady rozhodli evakuovať, uviedli bulharské médiá.

Nehoda sa stala o 5:42 hod. miestneho času na stanici v obci Chitrino, ktorá leží severne od mesta Šumen. Na mieste zasahujú početné tímy hasičov, polícia i záchranná služba, informovala hovorkyňa šumenskej polície Asja Jordanovová. Záchranári pátrajú v troskách po ďalších ľuďoch, ktorí mohli nešťastie prežiť. 

Hlavný tajomník ministerstva vnútra Georgi Kostov upresnil, že súpravu tvorilo 19 cisterien s propán-butánom a s propénom. Dva z vagónov sa vykoľajili a niekoľko cisterien explodovalo. Podľa niektorých informácií vagóny narazili do vedenia vysokého napätia.

https://twitter.com/alarma_bg/status/807481393794183168/photo/1

"V tejto chvíli s istotou vieme, že je päť mŕtvych," citoval server Novinite riaditeľa policajného oddelenia pre požiarnu bezpečnosť a civilnú ochranu Nikolaja Nikolova. Podľa neho sú ale ešte ďalší ľudia pod troskami.

Súprava sa odtrhla

Úradujúci predseda vlády Bojko Borisov, ktorý miesto udalosti navštívil, uviedol, že už nehrozí nebezpečenstvo explózie ďalších vagónov. Rušňovodič podľa neho povedal, že súprava sa od piateho vagónu odtrhla. Premiér tiež naznačil, že počet obetí na životoch môže vzrásť aj medzi zranenými, pretože niektorí majú popáleniny až na 90 percentách tela.

https://twitter.com/ilmessaggeroit/status/807497214218108928

Značné sú podľa Borisova materiálne škody. Prvé informácie hovoria o tom, že bez strechy nad hlavou zostalo minimálne 40 zo zhruba 800 obyvateľov Chitrina.

Evakuovali obyvateľov

Starosta Chitrina Nuridin Basri Ismail situáciu označil za mimoriadne vážnu. "Prvá vlna explózie bola veľmi silná," priznal. Povedal tiež, že mnoho domov je poškodených a že niektoré sa úplne zrútili. Vyhorela okrem iného aj budova polície či obecný úrad.

Nikolov predtým povedal, že hasiči odviedli do bezpečia obyvateľov domov v okolí miesta nešťastia. Evakuovaní podľa neho boli všetci, ktorí boli ohrození. Polícia prinútila odísť aj tých, ktorí nechceli. Popoludní ale Nikolov oznámil, že úrady rozhodli o úplnej evakuácii celej obce pre pripravované prečerpanie a odvoz nebezpečného nákladu a tiež vyčistenie zasiahnutej oblasti.

Iskrenie lokomotívy

Príčiny nešťastia zatiaľ nie sú jasné, na mieste sú vyšetrovatelia i odborníci prokuratúry a polícia. Minister dopravy Ivajlo Moskovski televízii bTV v tejto súvislosti povedal, že výhybkar si všimol iskrenie lokomotívy, keď prichádzala k stanici, čo by mohlo svedčiť o prudkom manévre rušňovodiča a o snahe rýchlo znížiť rýchlosť. Dodal ale, že je ešte veľmi skoro hovoriť o konkrétnych príčinách nešťastia. 

https://twitter.com/mnthralqrene/status/807489466025779200

Havarovaný vlak patrí súkromnej spoločnosti Bulmarket. Tá sa zaoberá prepravou palív, najmä propán-butánu, po železnici. Súprava smerovala z Burgasu na čiernomorské pobrežie do mesta Ruse na Dunaji. 

Pozrite si video z explózie nákladného vlaku: 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy