Zatiahnuté, dažďové prehánky
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Netradičné investície. Veľký úspech má cukor či pomarančová šťava
Zdielať na

Netradičné investície. Veľký úspech má cukor či pomarančová šťava

BRATISLAVA / Neistota n finančných trhoch a slabé úročenie v bankách núti ľudí hľadať zaujímavejšie spôsoby, ako zhodnotiť svoje peniaze. Preto popri drahých kovoch sa do povedomia dostávajú aj veci, o ktorých by mnohí pred pár rokmi pochybovali.

Jesť a piť sa bude stále, na čo veľmi flexibilne zareagovali aj trhy. Veľký nárast hodnoty tak zaznamenal cukor a pomarančová šťava, teda komodity, ktoré sa svojím spôsobom dajú považovať za luxusné.

Otázkou zostáva, koľko toho nakúpiť a ako to urobiť. Existujú na to takzvané finančné kontrakty.

"S poľnohospodárskymi produktmi sa obchoduje na trhoch futures, to znamená s budúcou dodávkou," informoval analytik Trim Broker Martin Moravčík.

"Takéto veci sa fyzicky neskladujú, takisto ani ropa, keď ju človek kúpi, nemá ju doma v garáži," dodáva trhový analytik X-Trade Brokers Kamil Boros.

Zhodnotenie

Kto ale očakáva vysoké zisky, musí byť pripravený aj na nemalé straty. "To sú rizikovejšie aktíva, pretože ich vývoj závisí od mnohých faktorov, napríklad počasia či škodcov," vysvetľuje Boros.

V týchto týždňoch je cukor hodnotnou komoditou, začo môže najmä El Niňo v Južnej Amerike.

"Urobil za rok 100-percentné zhodnotenie a rovnako pomarančový koncentrát, ktorý neustále rastie," informuje riaditeľ Saxo Bank Pavel Drahotský.

Ďalšie možnosti

Zhodnotiť peniaze sa dá aj iným spôsobom. "Nadšenci pokémonov dokážu nájsť na investovanie zaujímavý titul v podobe akcií," prezrádza analytik.

​Do popredia sa dostáva aj asistovaná reprodukcia. Firmy, ktoré sa jej venujú, čakajú zlaté časy. "Štatistika hovorí, že 20 percent párov má problémy s otehotnením a civilizačnými ochoreniami a toto číslo bude zrejme rásť," hovorí Drahotský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy